Cotațiile petrolului au înregistrat a treia creștere săptămânală consecutivă, după ce OPEC+ a anunțat noi reduceri ale producției comune, iar stocurile de petrol din SUA au scăzut, umbrind perspectivele privind oferta globală.
Petrolul Brent a închis tranzacțiile de joi cu un avans de 0,2%, la 85,12 dolari/baril. Prețul țițeiului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piațea americană, a urcat cu 0,1%, la 80,70 dolari/baril.
Ambele sortimente au încheiat săptămâna scurtă de tranzacționare dinaintea Paștelui Catolic cu un câștig de peste 6,5%, în urma deciziei surprinzătoare din weekend a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi de a reduce producția zilnică cu peste 1 milion de barili începând cu luna mai.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La câteva zile după anunț, Arabia Saudită a majorat prețurile pentru toate vânzările sale de petrol către clienții din Asia, potrivit Bloomberg.
Prețurile petrolului au crescut cu 26% de la minimul intraday atins la jumătatea lunii martie, când turbulențele din sectorul bancar au determinat investitorii să renunțe la active considerate riscante. Cotațiile erau deja pe o traiectorie ascendentă - susținute de creșterea cererii de combustibili din China și de deprecierea dolarului - când OPEC+ a anunțat planrile privind scăderea producției, derutând vânzătorii în lipsă și alimentând revenirea.
Scăderea stocurilor de țiței din SUA cu 3,7 milioane de barili săptămâna trecută a amplificat îngrijorările privind restrângerea ofertei.
Mai multe bănci de pe Wall Street și-au revizuit în urcare estimările privind prețul petrolului, deși unii analiști au avertizat că reducerile de producție anunțate de OPEC+ ar putea semnala, de asemenea, îngrijorări privind cererea de țiței, în condițiile în care persistă temerile legate de creșterea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală și alte bănci centrale importante.
"Este, de asemenea, posibil ca OPEC+ să prevadă o scădere a cererii pe fondul presiunilor recesioniste și, dacă se va dovedi că este cazul, va fi probabil prima dintre multiple reduceri de producție, deoarece cererea globală ar scădea brusc într-o recesiune, iar prețurile petrolului ar urma aproape sigur același tipar, în funcție, desigur, de reacția producătorilor globali la scăderea cererii", potrivit analiștilor de la Sevens Report Research, citați de MarketWatch.