Cotațiile petrolului cresc vineri, fiind pe cale să încheie săptămâna cu cel mai mare câștig procentual la nivelul perioadei din ultimele patru luni, după ce Rusia a anunțat că își va reduce producția din martie.
Vicepremierul rus, Alexander Novak a declarat că Rusia își va reduce producția de țiței cu 500.000 de barili/zi, reprezentând aproximativ 5% din total, ca răspuns la plafoanele de preț impuse de guvernele occidentale în urma invaziei armate din Ucraina.
Deși reprezintă doar aproximativ 5% din producția Rusiei din ianuarie, reducerea ar putea fi suficientă pentru a face ca piața să treacă de la excedent la deficit, a declarat Daniel Ghali, strateg pentru mărfuri la TD Securities, citat de Bloomberg.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețurile petrolului Brent au crescut cu până la 2,8% în urma anunțului Rusiei, atingând un maxim intraday de 86,90 dolari/baril.
Creșterea s-a temperat ulterior, pe fondul speculațiilor privind motivele din spatele măsurii. Investitorii se întreabă dacă măsura a fost cu adevărat o decizie politică, sau doar o necesitate în fața sancțiunilor internaționale, care au redus bazinul de cumpărători pentru petrolul rusesc, scrie Bloomberg.
În jurul orei 19:20 (ora României), petrolul Brent era cotat la 86,36 dolari/baril, în creștere cu 2,2% față de referința de joi. Țițeiul West Texas Intermediate (WTI), consemna un avans similar, până la 79,78 dolari/baril.
WTI se îndreaptă spre un câștig săptămânal de aproape 9%, cel mai mare de la jumătatea lunii octombrie. Petrolul Brent este pe cale să încheie săptămâna cu un avans de 8%.
Prețurile țițeiului au crescut în patru dintre cele cinci ședințe de tranzacționare ale săptămânii, după ce Arabia Saudită s-a arătat optimistă că cererea se va redresa, prin creșterea prețurilor la export, în timp ce Turcia, Norvegia și Kazahstan au fost afectate de întreruperi ale producției.