Inflația anuală din zona euro a coborât la 1,1% în iulie, de la 1,3% în luna anterioară, îndepărtându-se și mai mult de ținta Băncii Centrale Europene (BCE), de aproape 2%, potrivit datelor estimative publicate de biroul european de statistică Eurostat.
Totodată, creșterea economică trimestrială în zona euro și UE s-a înjumătățit în aprilie-iunie, comparativ cu trimestrul anterior. Astfel, în trimestrul al doilea, atât zona euro, cât și Uniunea Europeană au înregistrat creșteri economice trimestriale de 0,2% în perioada menționată. Spre comparație, în primele trei luni ale anului, economia zonei euro a crescut cu 0,4% în ritm trimestrial, iar Uniunea Europeană a consemnat o creștere economică de 0,5%.
În ritm anual, economia zonei euro a urcat cu 1,1% în trimestrul al doilea, comparativ cu o creștere de 1,2% în primul trimestru. La nivelul UE, creșterea anuală a PIB a fost de 1,3% în aprilie-iunie, comparativ cu un avans de 1,6% în primul trimestru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Datele analizate de Eurostat sunt ajustate în funcție de factorii sezonieri.
În contextul încetinirii creșterii economice și a inflației în zona euro, Banca Centrală Europeană pregătește noi stimuli monetari.
Instituția a menținut dobânzile nemodificate la ședința de politică monetară de sătămâna trecută , însă a semnalat că ia în calcul o reducere în viitorul apropiat. Totodată, oficialii BCE analizează relansarea programului de relaxare cantitativă, pentru a stimula inflația și creșterea economică în zona euro.
Analiștii anticipează că o reducere a ratei de dobândă la facilitatea de depozit va fi adoptată în luna septembrie.
"În contextul în care creșterea economică în zonă scade sub trend, BCE riscă să se îndepărteze mai mult de atingerea obiectivelor. Anticipăm că evoluția ecoomiei va rămâne slabă în a doua jumătate a anului, iar președintele Mario Draghi va anunța o rundă majoră de stimuli în septembrie", spune Jamie Rush, economist șef la Bloomberg LP.