Uniper, cel mai mare importator de gaze rusești din Germania, care se confruntă cu probleme financiare în contextul reducerii livrărilor din Rusia, a cerut suplimentarea la 13 miliarde de euro a unui împrumut guvernamental menit să sprijine compania, la doar o lună după anunțarea unui pachet de salvare agreat cu Berlinul.
Compania de utilități a solicitat o sumă suplimentară de 4 miliarde de euro de la creditorul de stat german KfW, în condițiile în care a folosit deja în totalitate linia de credit de 9 miliarde de euro extinsă în cadrul pachetului de salvare, potrivit unui comunicat Uniper, citat de Bloomberg.
Noile fonduri vor contribui la stabilizarea companiei, arată Uniper, care precizează că poziția sa de lichiditate rămâne afectată în mod semnificativ de întreruperea livrărilor de gaze rusești.
CITEȘTE ȘI UE are în plan o ″intervenție de urgență″ contra scumpirilor la energie. Propunere de plafonare a prețurilor la nivel europeanCererea de finanțare suplimentară reprezintă aproximativ dublul valorii de piață actuale a Uniper. Solicitarea vine în contextul în care compania-mamă, Fortum Oyj din Finlanda, a declarat că valoarea garanțiilor pe care care trebuie să le furnizeze pentru a comercializa energie electrică a crescut cu 1 miliard de euro într-o săptămână.
Potrivit detaliilor prezentate luna trecută, pachetul include un împrumut de 9 miliarde euro de la KfW și până la 7,7 miliarde de euro în obligațiuni convertibile. În schimbul ajutorului, guvernul german va obține o participație de aproximativ 30% la Uniper.
Acordul nu a fost semnat încă, discuțiile fiind în curs de desfășurare, a precizat acum compania de utilități.
"Lucrăm cu toată viteza cu guvernul german pentru a găsi o soluție permanentă la această situație de urgență. În caz contrar, Uniper nu va mai putea să își îndeplinească funcția critică pentru sistemul energetic din Germania și Europa", a declarat directorul general al Uniper, Klaus-Dieter Maubach.
Uniper a raportat pierderi de peste 12 miliarde de euro în prima jumătate a anului, cauzate, în principal, de creșterea costurilor cu aprovizionarea în urma întreruperilor fluxurilor de gaze rusești.