Guvernul german va naționaliza fosta subsidiară a Gazprom din țară, pe care a preluat-o în administrare în această primăvară, după ce Rusia a restricționat livrările de gaze naturale spre Europa.
Guvernul de la Berlin va prelua o participație de 100% din SEFE Securing Energy for Europe GmbH (fosta Gazprom Germania) și va majora împrumutul acordat companiei la 13,8 miliarde de euro, a anunțat Ministerul german al Economiei, citat de Bloomberg.
Potrivit ministerului, măsura a fost necesară deoarece supraîndatorarea SEFE și amenințarea unei insolvențe iminente "ar pune în pericol securitatea aprovizionării în Germania".
CITEȘTE ȘI Noua legislație în energie - "Regenerabilii″ vor subvenționa costurile cu certificate CO2 ale ″fosililor″Comisia Europeană a aprobat, în acest sens, un ajutor de stat de 225,6 milioane de euro, care “va permite statului german să preia 100% din SEFE în locul companiei rusești Gazprom Export LLC, pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze naturale a economiei germane”.
SEFE GmbH deține o cotă de 14% din piața furnizării de gaze naturale din Germania și este activă și în alte state membre.
După cum a relatat Profit.ro, unul dintre cei mai importanți importatori de gaze naturale rusești din România, WIEE România SRL, are ca asociat unic direct Gazprom Schweiz AG din Elveția, parte a fostei Gazprom Germania.
În primăvară a fost anunțat că firma din România se află pe lista celor peste 30 de companii energetice occidentale sancționate de către Federația Rusă ca măsură de retaliere împotriva sancțiunilor vestice care i-au fost aplicate pentru agresiunea sa militară asupra Ucrainei.
SEFE GmbH deține și operează 28% din depozitele de gaze care deservesc piața germană și deține conducte de gaze în Germania și în alte state membre.
Germania se află la a doua operațiune de salvare a unei companii energetice în tot atâtea luni. În septembrie, guvernul a anunțat că va naționaliza Uniper SE, cel mai mare importator de gaze naturale din țară, după ce compania de utilități a acumulat pierderi de peste 8 miliarde de euro pe fondul reducerii livrărilor din Rusia și al prețurilor ridicate pentru gazele procurate din surse alternative.
Măsurile fac parte dintr-un pachet de 200 de miliarde de euro pe care guvernul l-a pregătit pentru a ajuta companiile și gospodăriile să facă față creșterii prețurilor energiei.