Germania a continuat să evite o recesiune provocată de criza energetică, în pofida faptului că PIB-ul s-a redus la sfârșitul anului 2023 și pe parcursul întregului an.
Produsul intern brut a scăzut cu 0,3% între octombrie și decembrie, potrivit unei estimări preliminare de acum, dar o revizuire în creștere pentru precedentele trei luni a însemnat că cea mai mare economie a Europei a evitat două trimestre consecutive de contracție.
Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI Sodexo listează la bursă diviza de beneficii pentru angajați Pluxee, prezentă și în România. Încercă să reproducă succesul fulminant al altor conglomerate
A fost totuși un an dificil: PIB-ul a scăzut și cu 0,3% pe parcursul întregului an - prima scădere de la pandemie încoace. Este un contrast puternic față de alte economii europene importante și ridică semne de întrebare cu privire la viitorul țării ca putere industrială.
Germania a fost desemnată de analisti ca fiind singura economie dezvoltată din lume care nu a înregistrat o expansiune economică anul trecut, în mare parte din cauza faptului că sectorul său de producție a fost afectat de costurile mai mari ale energiei, de creșterea ratelor dobânzilor și de cererea externă scăzută.
Deși anul a început cu optimismul că șocul energetic declanșat de războiul Rusiei în Ucraina va fi mai ușor de gestionat decât se credea inițial, economia a pierdut din avânt. O redresare care fusese așteptată în a doua jumătate a anului nu s-a materializat, chiar și în condițiile în care inflația s-a temperat.
Performanța dezamăgitoare a declanșat o dezbatere cu privire la faptul că Germania se transformă din nou în "bolnavul" Europei - o poreclă pe care și-a câștigat-o pentru prima dată reunificarea din anii '90.