Europa se agață de gazele rusești. Importurile de gaze lichefiate rusești vor atinge un nivel record

Europa se agață de gazele rusești. Importurile de gaze lichefiate rusești vor atinge un nivel record
scris 20 dec 2024

Uniunea European și-a majorat importurile de gaze lichefiate rusești, pe fondul agravării tensiunilor din jurul gazelor naturale rusești care trec prin conductele din Ucraina, transmite agenția de știri Bloomberg.

Datele analizate de Bloomberg arată că, în acest an, blocul comunitar a cumpărat o cantitate record de gaze lichefiate (GNL) din Rusia. Printre cei mai mari cumpărători din blocul comunitar, Franța a depășit deja precedentul record în materie de importuri de gaze lichefiate rusești iar Spania se apropie și ea de recordul stabilit anul trecut, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Gigi Becali și Mugur Mihăescu ”Garcea”, în noul Parlament. Deputații AUR au venit cu pancarte de protest CITEȘTE ȘI FOTO Gigi Becali și Mugur Mihăescu ”Garcea”, în noul Parlament. Deputații AUR au venit cu pancarte de protest

Aceste cifre arată că Europa este încă dependentă de energia venită din Rusia, care rămâne unul din cei mai mari furnizori de gaze ai continentului, în pofida unei reduceri drastice a livrărilor de gaze prin conducte începând din 2022. Chiar dacă oficialii de la UE și Kiev au cerut oprirea achizițiilor de gaze rusești, nu există încă o interdicție valabilă la nivelul întregului bloc comunitar, iar gazele rusești rămân o opțiune ieftină pentru mulți cumpărători.

Țări precum Marea Britanie, Germania și statele baltice au încetat complet să mai cumpere gaze rusești. Însă după ce gazele lichefiate rusești sunt regasificate în Franța, Belgia sau Țările de Jos și intră în rețelele de transport, moleculele de gaz rusesc pot ajunge și în alte țări.

La începutul acestui an, blocul comunitar a convenit, în premieră, să impună unele restricții cu privire la gazele lichefiate rusești, luând în vizor flota din umbră de nave rusești, precum și livrările de combustibil către țările terțe. Franța și Belgia au cerut și ele o monitorizare mai strictă.

Ponderea Rusiei în importurile totale de gaze ale continentului european, care în prezent se situează la 15%, ar putea scădea și mai mult anul următir, în condițiile în care acordul referitor la tranzitul gazelor rusești via Ucraina expiră la 31 decembrie. Șansele pentru un nou acord sunt reduse, după discuțiile intense din ultimele zile. Însă în ceea ce privește gazele lichefiate, Rusia rămâne, pentru moment, al doilea mare furnizor al blocului comunitar, după SUA.

Luna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a sugerat că ar putea fi posibil să fie importate mai multe gaze lichefiate din SUA, pentru a înlocui gazele lichefiate rusești. La rândul său, președintele ales al SUA, Donald Trump a amenințat recent că va impune tarife exporturilor UE dacă statele membre UE nu cumpără mai mult petrol și gaze din țara sa.

viewscnt
Afla mai multe despre
europa
rusia
gnl