Erdogan numește un expert în criptomonede în echipa băncii centrale. Guvernatorul, obligat să se mute înapoi cu părinții

Erdogan numește un expert în criptomonede în echipa băncii centrale. Guvernatorul, obligat să se mute înapoi cu părinții
scris 23 dec 2023

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a numit-o pe Fatma Ozkul, o profesoară care predă despre activele criptografice și tehnologia blockchain la Universitatea Marmara din Istanbul, în comitetul de băncii centrale, arată Bloomberg.

Erdogan a alcătuit o nouă echipă de conducere în cadrul instituției după ce a câștigat alegerile din luna mai și l-a numit pe fostul bancher al Goldman Sachs Group Inc. Hafize Gaye Erkan în funcția de guvernator al băncii centrale în iunie. 

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Noua armă a ucrainenilor - Un BMW seria 3 lansează rachete CITEȘTE ȘI VIDEO Noua armă a ucrainenilor - Un BMW seria 3 lansează rachete

Banca centrală a Turciei a lansat o platformă digitală în 2021 și a efectuat teste de tranzacții cu lire digitale la sfârșitul anului 2022. De asemenea, se așteaptă ca anul viitor guvernul să prezinte un proiect de lege pentru reglementarea activelor cripto.

Pe de altă parte, Hafize Gaye Erkan, noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei, care anterior a lucrat și pe Wall Street, spune că din cauza creșterilor mari de prețuri de pe piața imobiliară a fost nevoită să se mute înapoi cu părinții.

"Nu am găsit o locuință la Istanbul. Este extrem de scump. Am decis să ne mutăm la părinții mei", spune Hafize Gaye Erkan, prima femeie care, din luna iunie, ocupă postul de guvernator al Băncii Turciei, după două decenii în care a trăit în SUA și a ocupat posturi de conducere la mai multe bănci importante, precum Goldman Sachs.

ULTIMA ORĂ Programul Casa Verde se deblochează CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Programul Casa Verde se deblochează

"De ce este Istanbulul mai scump decât Manhattan-ul?", s-a întrebat Hafize Gaye Erkan într-un interviu publicat în cotidianul Hürriyet.

În luna noiembrie rata anuală a inflației în Turcia a fost de 62%, alimentată în special de devalorizarea lirei turcești, iar chiriile au crescut cu 77,1% în Istanbul în aceiași perioadă, arată un studiu realizat de Universitatea din Istanbul.

VIDEO&FOTO Bojdeuca lui Creangă, redeschisă publicului. Critici pentru că a devenit ”prea luxoasă” CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Bojdeuca lui Creangă, redeschisă publicului. Critici pentru că a devenit ”prea luxoasă”

Pentru a lupta cu inflația, Banca Centrală a Turciei a majorat dobânda de referință de la 8,5% în luna iunie până la 40% în prezent.

De asemenea, pe fondul nemulțumirii chiriașilor, guvernul turc a plafonat majorarea chiriilor la 25%. Însă experții sunt de părere că această măsură nu a făcut decât să alimenteze tensiunile pe piața imobiliară, deoarece numeroși proprietari încearcă prin toate mijloacele, uneori chiar și unele fraudulente, să se debaraseze de actualii chiriași pentru a găsi noi locatari care să plătească chirii mai mari.

În interviul pentru Hurriyet, Hafize Gaye Erkan a mai spus că actualul ciclu de înăsprire a politicii monetare se apropie de final și în acest context i-a sfătuit pe investitorii străini să cumpere obligațiuni guvernamentale denominate în lire pentru a profita de dobânzile favorabile actuale. "Anul următor, în jurul acestei perioade vom fi într-un mediu mult mai moderat în termeni de inflație și înăsprire a politicii monetare. Dacă investitorii străini vor să intre pe piață ar trebui să o facă acum. Evident că dacă vor veni mai târziu vor beneficia de randamente mai mici", a apreciat guvernatorul Băncii Turciei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
banca