Sancțiunile impuse de președintele SUA, Donald Trump, împotriva Iranului și Venezuelei au avut ca efect colateral o creștere a cererii pentru petrolul rusesc, astfel că producătorii ruși de petrol au câștigat venituri suplimentare de cel puțin 905 milioane dolari în perioada cuprinsă între luna noiembrie 2018 și iulie 2019, conform calculelor realizate de Bloomberg.
Aceste calcule se bazează pe diferența de preț între petrolul rusesc Urals și prețul de referință pentru barilul de țiței Brent în perioada cuprinsă între luna noiembrie 2018 și iulie 2019, comparativ cu media din ultimii cinci ani, arată Agerpres.
Potrivit analiștilor, sancțiunile americane au dus la o creștere a cererii pentru petrolul rusesc, astfel că țițeiul Urals a început să se tranzacționeze la o valoare mai mare decât petrolul Brent.
CITEȘTE ȘI GRAFICE. Energia livrată luni în România, cea mai scumpă din Europa. Care sunt cauzeleAdministrația americană a introdus sancțiuni împotriva Venezuelei la finele lunii ianuarie 2019 și noi sancțiuni mai dure împotriva Iranului au intrat în vigoare în luna mai. Aceste măsuri au creat un deficit de petrol greu cu conținut mare de sulf, un tip de petrol similar cu cel produs în Rusia.