Criza energetică din Europa începe să se resimtă și asupra alimentelor

Criza energetică din Europa începe să se resimtă și asupra alimentelor
scris 9 aug 2022

La fabrica pe care firma franceză de patiserie Brioche Pasquier o are în apropiere de Londra, fiecare chiflă care iese din cuptor costă acum cu cel puțin 50% mai mult pentru a fi produsă, transmite Bloomberg.

De la unt la ouă și zahăr, majoritatea materiilor prime pe care firma franceză le utilizează pentru a produce croissante, brioșe și cornulețe s-au scumpit în ultimul an. Acum compania trebuie să facă față și exploziei facturilor la energie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Val de comenzi pentru firmele care transformă avioanele de pasageri în avioane de marfă CITEȘTE ȘI Val de comenzi pentru firmele care transformă avioanele de pasageri în avioane de marfă

"Este un efect de domino care are legătură cu faptul că noi am fost loviți de o creștere semnificativă a prețurilor la energie. Trebuie să încercăm să ne majorăm și noi prețurile către retaileri și, din păcate, asta se transferă asupra consumatorilor", spune Ryan Peters, director la fabrica pe care firma Brioche Pasquier UK Ltd. o are la Milton Keynes, în apropiere de Londra.

Prețurile mondiale la alimente au atins un nivel record în urmă cu câteva luni, pe măsură ce invazia rusească din Ucraina a lipsit lumea de o serie de produse de bază precum grâu și uleiuri vegetale. Chiar dacă între timp prețurile au mai scăzut, luna iulie fiind a patra lună consecutivă de declin, este puțin probabilă o pauză. Motivul este acela că producătorii de alimente din Europa trebuie să facă față acum unor prețuri mari la energie, în condițiile în care cotațiile la gaze naturale, cărbune și electricitate sunt de câteva ori mai mari decât un nivel normal. În plus, ce este mai greu abia urmează, având în vedere că iarna cererea pentru energie atinge un nivel de vârf.

"Fie că este vorba de prăjirea cafelei sau producția de zahăr din sfeclă, până acum companiile au vorbit numai de creșterea prețurilor la materiile prime. Cred că ce este mai rău abia urmează odată cu creștere prețurilor la energie. Iarna aceasta va fi un moment dificil și, cel mai probabil, costurile de procesare vor crește", susține Kona Haque, director de cercetare la traderul de materii prime ED&F Man.

Perspectivele sunt atât de sumbre încât guvernele au început să intervină. Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a aprobat un pachet de sprijin în valoare de 110 milioane de euro pentru susținerea companiilor din sectorul agricol care au fost afectate de creșterea prețurilor la energie, îngrășăminte și alte materii prime din cauza războiului din Ucraina. Alte țări ar putea urma și el acest exemplu.

"Sectorul agricol a fost lovit în mod special de majorarea prețurilor la energie și alte inputuri provocată de invazia rusească din Ucraina și sancțiunile aferente. Continuăm să lucrăm în strânsă legătură cu statele membre pentru a ne asigura că măsuri naționale de sprijin pot fi introduse la timp și în mod coordonat și eficient", a declarat comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager.

Fabricile de alimente cu un consum intensiv de energie din întreaga Europă ar putea fi forțate să își oprească activitatea dacă o criză în aprovizionarea cu gaze naturale va impune raționalizarea consumului. Germania a activat deja cel de-al doilea nivel al planului de urgență destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale iar următorul pas presupune închiderea mai multor facilități industriale. Marea Britanie are și ea un plan care presupune reducerea și chiar oprirea livrărilor de gaze către unele fabrici. Astfel de scenarii pesimiste ar putea însemna costuri și mai mari la alimente. 

viewscnt
Afla mai multe despre
criza
alimente
energie