Criza energetică din Europa a luat o turnură surprinzătoare, continentul are prea multe gaze

Criza energetică din Europa a luat o turnură surprinzătoare, continentul are prea multe gaze
scris 26 oct 2022

Lipsită de livrările rusești pe care s-a bazat mult timp, Europa s-a grăbit să importe gaze lichefiate din întreaga lume iar acum combinația între vremea neobișnuit de caldă și livrările mari de gaze lichefiate face ca depozitele de gaze să fie aproape pline înainte ca europenii să dea drumul la termostate, transmite Bloomberg.

Există în continuare riscuri pentru perioada următoare, în condițiile în care un val de frig ar putea obliga Europa să recurgă la gazele din depozite. În plus, guvernele din regiune urmăresc cu atenție amenințările cu privire la posibile sabotaje ale unor active energetice care ar putea perturba piața. Dar cu toate acestea, la finele lunii octombrie, continentul european este într-o poziție mai bună decât sperau decidenții, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
2022 se anunță un an record pentru exporturile de ceasuri elvețiene CITEȘTE ȘI 2022 se anunță un an record pentru exporturile de ceasuri elvețiene

"Excesul de gaze din Europa este așteptat să dureze cel puțin până în decembrie. Este puțin probabil ca Europa să înregistreze un val de frig prelungit în noiembrie", spune Giacomo Masato, analist șef la firma italiană de energie Illumia.

În paralel, prețurile la gaze sunt la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimele patru luni, chiar dacă cotațiile futures pentru luna februarie sunt cu 44% peste cele din luna noiembrie, ceea ce arată că piața se așteaptă ca problemele pe partea de ofertă să persiste.

Toate acestea înseamnă că reducerea cantității de gaze utilizate, în pofida mirajului prețurilor mici, rămâne esențială. Potrivit analiștilor de la Timera Energy, pe ansamblul anului 2022, cererea de gaze ar urma să scadă cu 7-9%, în principal ca urmare a închiderii unor mari consumatori industriali, ceea ce înseamnă că nu va fi atinsă ținta UE privind o reducere a consumului cu 15%.

"Capacitatea Europei de a face față unor crize paralele în domeniul electricității și gazelor naturale, în următorii doi ani, depinde în mare parte de capacitatea sa de a reduce cererea. Credem că această criză este departe de sfârșit", susțin analiștii de la Timera.

Pentru moment însă, tancurile încărcate cu gaze lichefiate continuă să sosească. Potrivit Bloomberg, în cursul acestei luni Europa de Nord-Vest ar urma să primească 82 de tancuri cu gaze lichefiate, cu 19% mai multe decât în septembrie. Și mai multe vase stau mai mult la așa-numitele facilități plutitoare de stocare în așteptarea unor prețuri mai mari dar și pentru că există capacități limitate de a primi combustibil, susține brokerul de nave Fearnleys A/S. Situația ar putea persista până la mijlocul lunii ianuarie, este de părere Oystein Kalleklev, director general la firma norvegiană Flex LNG Ltd. care deține nave specializate în transportul de gaze lichefiate.

Însă chiar dacă prețurile scad pentru moment, cererea venită din Asia ar putea să crească iar Rusia ar putea pune punct livrărilor de gaze care tranzitează Ucraina, fie intenționat fie din cauza deteriorării infrastructurilor în contextul continuării luptelor. Ambele elemente ar putea pune presiune pentru creșterea prețurilor și ar face umplerea depozitelor mai dificilă în anul care va veni.

Între timp, miniștrii europeni ai Energiei discută un plafon temporar impus prețurilor de referință la gaze. Unul dintre principalele argumente împotriva acestei soluții este că ar face mai dificilă pentru Europa atragerea de gaze lichefiate de care va avea nevoie la iarnă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
europa
criza energetica