Comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au crescut în decembrie, depășind estimările, în contextul îmbunătățirii perspectivelor în cea mai mare economie europeană, transmit Bloomberg și Reuters.
Conform datelor publicate luni de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), comenzile industriale au urcat în decembrie cu 3,2% față de luna precedentă, în timp ce analiștii estimau un avans de 2%, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Cererea în sectorul industrial s-a stabilizat la finalul anului trecut". Cele mai recente date privind comenzile, precum și îmbunătățirea climatului de afaceri din ultimele săptămâni, indică faptul că încetinirea economiei va fi mult atenuată în iarnă, față de previziunile anterioare, a informat Ministerul german al Economiei.
Industria din Germania a început 2023 cu perspective mai bune, indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a urcat la 47,3 puncte în ianuarie, de la 47,1 puncte luna precedentă.
"Deși creșterea din decembrie compensează declinul de luna precedentă, tendința pe segmentul comenzilor industriale este clar descendentă, mai ales că în decembrie au fost în principal multe comenzi industriale de mare amploare", a apreciat Ralph Solveen, economist la Commerzbank.
Producția industrială a Germaniei a scăzut cu 0,2% în trimestrul patru din 2022, sporind temerile privind recesiunea. Dar datele recente arată o creștere a încrederii, vremea blândă și umplerea facilităților de stocare a gazelor eliminând riscul penuriei.
În timp ce Volkswagen AG se așteaptă ca redeschiderea Chinei să majoreze cererea, furnizorul de componente auto Robert Bosch GmbH se așteaptă ca producția auto globală să rămână anul acesta sub nivelul de dinaintea pandemiei, din cauza unor perturbări în lanțurile de aprovizionare.
Cu câteva excepții, comenzile noi au scăzut continuu pe parcursul anului trecut iar în decembrie 2022 înregistrau un declin de 10,1% față de perioada similară din 2021.
În decembrie, comenzile noi erau ușor peste nivelul de dinaintea pandemiei, înregistrând un avans de 1,2% față de decembrie 2019.