Investițiile străine directe ale companiilor străine în China au crescut cel mai puțin anul trecut, de la începutul anilor '90, scoțând în evidență provocările cu care se confruntă Beijingul în atragerea de fonduri de peste hotare pentru sprijinirea economiei, transmite Bloomberg.
Pasivele din investiții directe în balanța de plăți a Chinei s-au situat anul trecut la 33 miliarde de dolari, conform datelor de la Administrația de stat pentru piața valutară. Acest indicator al noilor investiții străine în țară - care înregistrează fluxurile monetare legate de entitățile deținute de firme străine în China - a fost cu 82% mai scăzut decât în 2022 și la cel mai redus nivel din 1993, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Datele arată efectele restricțiilor din timpul pandemiei și redresarea slabă a economiei chineze din 2023. Pentru prima dată din 1998, investițiile au scăzut în trimestrul trei din 2023, înainte de a se redresa ușor în ultimele trei luni ale anului trecut.
Datele SAFE ar putea reflecta tendințele în privința profiturilor companiilor străine, precum și modificarea mărimii operațiunilor lor din China, susțin economiștii. Anul trecut, profiturile companiilor industriale străine din China au scăzut cu 6,7% față de 2022, conform Biroului Național de Statistică.
Ministerul Comerțului de la Beijing a anunțat în 19 ianuarie că investițiile străine directe noi în China s-au situat în 2023 la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Aceste date nu includ câștigurile reinvestite ale companiilor străine existente și sunt mai puțin volatile decât datele SAFE, apreciază economiștii.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Cine va intra în CA după finalizarea acordului First Bank cu IntesaTotuși, există și câteva vești bune. Investițiile directe în China ale firmelor germane au atins anul trecut nivelul record de aproape 12 miliarde de euro (13 miliarde de dolari), conform datelor Institutului Economic din Germania, pe baza informațiilor de la Bundesbank. Aceste evoluții demonstrează dorința de extindere în a doua economie mondială, chiar dacă Uniunea Europeană a accelerat verificarea acestor investiții, din cauza temerilor legate de securitate. Investițiile în China ca pondere din totalul investițiilor directe ale Germaniei peste hotare au ajuns anul trecut la 10,3%, cel mai ridicat nivel din 2014.