Bloomberg: Uniunea Europeană ia în calcul o abordare mai agresivă a disputei comerciale cu SUA

Bloomberg: Uniunea Europeană ia în calcul o abordare mai agresivă a disputei comerciale cu SUA
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 sep 2019

Uniunea Europeană ia în calcul o abordare mai agresivă a disputei comerciale cu SUA și poate impune taxe vamale suplimentare pentru bunuri americane în valoare de 4 miliarde de dolari, potrivit surselor Bloomberg. 

Potrivit acestora, statele europene nu au ajuns încă la un consens în vedere impunerii acestor tarife, cel puțin o țară membră fiind impotrivă.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru impunerea tarifelor, UE ar urma să invoce o dispută privind acordarea de subvenții ilegale, veche de mai bine de un deceniu, pentru justificarea tarifelor.

Sectorul manufacturier din Germania, cea mai slabă evoluție din ultimul deceniu. Cea mai mare economie europeană și cel mai mare partener comercial al României se îndreaptă spre recesiune. \ CITEȘTE ȘI Sectorul manufacturier din Germania, cea mai slabă evoluție din ultimul deceniu. Cea mai mare economie europeană și cel mai mare partener comercial al României se îndreaptă spre recesiune. "Cifrele sunt pur și simplu groaznice."

"Disputa a fost inițial soluționată acum mai bine de un deceniu. Să o dezgropi acum ca motiv pentru măsuri de retorsiune imediate este o subminare a sistemului de judecare a disputelor", spune Edward Alden de la Consiliul pentru Relații pentru Relații Externe din New York.

UE și SUA sunt implicate de circa 13 ani într-o dispută comercială legată de subvențiile primite de Airbus și Boeing, părțile acuzându-se reciproc că măsurile de susținere acordate au constituit ajutor de stat ilegal.

Tarifele suplimentare de 4 miliarde de dolari la importurile americane ar veni în contextul în care SUA se pregătesc să impune taxe vamale suplimentare la importuri europene de circa până la 8 miliarde de dolari, ca măsură punitivă pentru ajutorul acordat de UE către Airbus.

Potrivit Politico, luna aceasta, SUA au primit undă verde din partea OMC pentru a impune tarife la importuri europene cuprinse între 5 miliarde de euro și 8 miliarde de euro, drept contramăsură la subvențiile acordate de UE către Airbus. Produsele taxate suplimentar vor fi selectate dintr-o listă cu importuri europene în valoare de 25 de miliarde de dolari. Tarifele ar urma să vizeze, printre altele, bunuri de lux, dar și aeronave și componente Airbus.

EXCLUSIV Închiderea Amoma are efecte și în România, 300 angajați pot fi concediați. Manager:\ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Închiderea Amoma are efecte și în România, 300 angajați pot fi concediați. Manager:"Sunt în șoc, nici mie nu mi se răspunde, nu știu ce să le zic." De peste graniță vin date cu închideri Planigo-Olotels-Amoma

UE așteaptă la rândul său o decizie din partea OMC, anticipată în prima partea anului viitor.

Până acum, UE s-a angajat să aștepte până când Organizația Mondială a Comerțului (OMC) va decide nivelul tarifelor pe care blocul comunitar la poate adopta drept contramăsură la subvențiile acordate de SUA către Boeing.

În primăvară, UE a redactat o listă de produse din SUA în valoare de 20 de miliarde de dolari pentru care ar putea impune taxe vamele suplimentare,  în contextul disputei privind subvențiile acordate constructorilor de aeronave Airbus și Boeing.

în 2012, UE  a solicitat Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) să permită adoptarea unor măsuri pentru bunuri de circa 12 miliarde de dolari, echivalentul daunelor provocate Airbus de subvențiile acordate de SUA către Beoing.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe vamale
tarife
tarife imprturi
disputa comerciala
airbus
trump
boieng