Bloomberg - România, prinsă în capcana cheltuielilor pe măsură ce populiștii forțează măsuri care riscă retrogradarea țării în ''junk''

Bloomberg - România, prinsă în capcana cheltuielilor pe măsură ce populiștii forțează măsuri care riscă retrogradarea țării în ''junk''
scris 5 iun 2020

România este blocată într-o situație dificilă cu privire la cheltuieli în condițiile în care populiștii forțează măsuri care riscă să ducă la retrogradarea ratingului suveran la categoria "junk" (nerecomandat pentru investiții), scrie vineri Bloomberg.

Statul din Estul Europei s-a alăturat țărilor din restul continentului în majorarea cheltuielilor publice pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus (COVID-19). Dar forțele din opoziție, care pot respinge cu majoritate de voturi guvernul minoritar în Parlament, vor de asemenea majorarea pensiilor și a alocațiile copiilor, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini

În timp ce UE permite o abatere bugetară, nu este de așteptat ca agențiile de evaluare financiară să fie atât de înțelegătoare. Trei agenții majore de evaluare financiară acordă României un rating situat cu doar o treaptă peste categoria "junk", cu perspective negative. Vineri urmează să aibă loc o revizuirea din partea S&P Global Ratings.

Pentru premierul Ludovic Orban, care se confruntă cu alegeri în toamnă, este dificil să găsească un echilibru.

"Guvernul este în impas. Cum pot fi evitate un deficit bugetar scăpat de sub control, ca rezultat al majorării pensiilor, și riscurile asociate unei retrogradări a ratingului, fără îndepărtarea potențialilor votanți?", întreabă Alexandra Bechtel, economist la Commerzbank în Frankfurt.

Problema distrage atenția de la planurile pentru atenuarea impactului economic al măsurilor de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei. Ele includ accesarea a aproape 30 de miliarde de euro - ajutorul alocat de UE.

Agențiile de evaluare financiară și-au exprimat îngrijorările față de promisiunea fostului Guvern al PSD, care deja făcuse cel mai ridicat deficit bugetar din UE, de a majora pensiile cu 40% în septembrie. Eșecul implementării acestei măsuri ar putea afecta speranțele lui Orban de a câștiga o majoritate parlamentară. În perspectivă, ar putea însemna sfârșitul perioadei în care România beneficiază de un rating din categoria "investment-grade" (recomandat pentru investiții), comentează Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
finante
cheltuieli