Bloomberg: Putin testează cât de departe e dispus Trump să meargă împotriva Europei în tema sancțiunilor

Bloomberg   
Bloomberg: Putin testează cât de departe e dispus Trump să meargă împotriva Europei în tema sancțiunilor

Kremlinul are o strategie deliberată de a testa cât de departe este dispus să meargă președintele american Donald Trump în a presa Europa să relaxeze sancțiunile, potrivit unor persoane familiarizate cu situația, citate de Bloomberg.

Rusia cere reconectarea uneia dintre cele mai mari bănci de stat la sistemul internațional de mesagerie SWIFT ca o condiție pentru a accepta un armistițiu intermediat de SUA în Marea Neagră.

Urmărește-ne și pe Google News

Scopul alegerii Băncii Agricole Ruse a fost de a vedea dacă Trump ar fi dispus să se implice în această idee și, ulterior, dacă ar putea convinge Uniunea Europeană să o susțină, au declarat două persoane apropiate Kremlinului. UE are jurisdicție asupra SWIFT, care are sediul în Belgia.

Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Musk le spune angajaților Tesla să-și păstreze acțiunile, deși valoarea lor a scăzut cu 50% CITEȘTE ȘI Musk le spune angajaților Tesla să-și păstreze acțiunile, deși valoarea lor a scăzut cu 50%

Președintele rus Vladimir Putin verifică ce se poate obține cu Trump, iar un succes în privința SWIFT ar putea duce la o slăbire treptată a regimului de sancțiuni în ansamblu, au spus sursele, care au solicitat să rămână anonime din cauza caracterului sensibil al subiectului.

UE a dispus, în 2022, deconectarea Băncii Agricole Ruse (RSHB, cum mai este cunoscută) și a altor creditori majori din Rusia de la SWIFT, ca parte a unui set amplu de sancțiuni economice adoptate ca răspuns la invazia Ucrainei de către Putin. O coaliție de lideri europeni a exclus posibilitatea relaxării restricțiilor impuse Rusiei la un summit desfășurat joi la Paris.

Premierul britanic Keir Starmer a declarat că în schimb au discutat despre modalități de intensificare a sancțiunilor pentru a pune „presiune suplimentară” asupra Rusiei, cu scopul de a o aduce la masa negocierilor. Președintele finlandez Alexander Stubb a afirmat că liderii lucrează deja la un nou pachet de măsuri.

Conglomeratul CK Hutchison își va vinde porturile din Panama, în ciuda criticilor Beijingului CITEȘTE ȘI Conglomeratul CK Hutchison își va vinde porturile din Panama, în ciuda criticilor Beijingului

„Putin a fost de acord cu propunerea președintelui Trump de a relansa Inițiativa pentru Marea Neagră,” a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la acordul privind exportul de cereale din perioada 2022–2023, intermediat de ONU și Turcia, care s-a prăbușit după ce Rusia s-a retras din înțelegere.

„În ceea ce privește SWIFT, acesta este o parte integrantă a Inițiativei pentru Marea Neagră, pe care atât europenii, cât și americanii au susținut-o la acel moment,” a adăugat Peskov. „Acum pare că toată lumea și-a schimbat rolurile și europenii nu mai vor să participe. Dar asta nu mai este treaba Rusiei.”

După trei zile de negocieri în Arabia Saudită, în această săptămână, SUA au anunțat marți că Ucraina și Rusia au convenit asupra unui armistițiu în Marea Neagră, ca următoare etapă în eforturile lui Trump de a pune capăt războiului, după ce părțile au acceptat o pauză de 30 de zile în atacurile asupra infrastructurii energetice.

Deși Ucraina a anunțat că va respecta imediat încetarea focului, Kremlinul pare că a luat prin surprindere Casa Albă, declarând că participarea sa este condiționată de ridicarea sancțiunilor impuse RSHB și altor instituții financiare implicate în comerțul exterior cu produse alimentare și îngrășăminte. Condițiile includ și reconectarea la SWIFT, a precizat partea rusă.

Secretarul de Stat american Marco Rubio a declarat miercuri, în fața jurnaliștilor, că unele dintre condițiile impuse de Rusia „includ sancțiuni care nu ne aparțin nouă. Ele aparțin Uniunii Europene.” Oficialii vor analiza „care este poziția Rusiei sau ce solicită în schimb” și apoi Trump va decide următorul pas, a spus el.

„Este un test pentru Trump,” a declarat Pavel Danilin, un analist politic care colaborează cu oficiali ai Kremlinului. „Kremlinul vrea să vadă cum se va descurca Trump cu promisiunile sale.”

Piețele financiare din Turcia, în cădere liberă după arestarea principalului opozant al președintelui Erdogan CITEȘTE ȘI Piețele financiare din Turcia, în cădere liberă după arestarea principalului opozant al președintelui Erdogan

Rusia a ridicat problema reconectării băncilor sale la SWIFT în cadrul discuțiilor cu oficialii americani în capitala saudită Riad, iar „americanii au reacționat calm,” a spus Grigori Karasin, unul dintre conducătorii delegației ruse la negocieri, la televiziunea de stat vineri.

Administrația americană actuală este „interesată de dialog cu noi, de găsirea unor abordări și soluții comune,” a spus Karasin, fost ministru adjunct de externe al Rusiei. „Apoi veți vedea cum Europa va începe, încet-încet, să revină la bun simț, la un oarecare realism.”

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
donald trump
sanctiuni
uniunea europeana
rusia
sua