În timp ce trupele lui Vladimir Putin invadau Ucraina, în februarie anul trecut, creștea alarma specialiștilor în legătură cu un proiect nuclear emblematic al Kremlinului dezvoltat la Astraveț, în Belarusul vecin, la mică distanță de granița cu Uniunea Europeană, scrie Bloomberg. Inginerii de la compania nucleară rusă Rosatom, care se pregăteau să conecteze un nou reactor de 1.200 de megawați, pentru a genera electricitate la centrala nucleară Astraveț din Belarus, au detectat o problemă misterioasă și extrem de rară. Specialiștii au constatat că rășina se infiltra în circuitul primar, amenințând să blocheze componentele esențiale, potrivit unor documente interne ale companiei nucleare de stat din Rusia, consultate de Bloomberg.
Barele de control și ansamblurile de combustibil riscau să fie avariate sau rupte dacă problema persista atunci când atomii de uraniu începeau să fisioneze. În cel mai rău caz, potrivit unor persoane familiarizate cu problema, acumularea așa-numitei rășini schimbătoare de ioni, care reglează puritatea apei ce curge prin canalele și conductele centralei, ar putea împiedica controlul reactorului, crescând riscul unei topiri, dacă ceva ar merge prost odată ce acesta ar fi pus în funcțiune, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, la 25 februarie 2022, Rosatom a scos temporar din funcțiune unitatea sa din nord-vestul Belarusului, proaspăt alimentată cu combustibil, întârziind lansarea acesteia.
Inginerii au declarat că Rosatom a respectat procedurile de siguranță, întrerupând pornirea fizică a reactorului pentru a investiga problema. Cu toate acestea, problema a provocat întârzieri care au amânat operațiunile comerciale cu mai mult de un an.
Cauza contaminării cu rășină rămâne incertă și nu a fost raportată autorităților internaționale de siguranță, potrivit a trei ingineri nucleari cu cunoștințe aprofundate despre proiectele reactoarelor rusești, care au cerut să nu fie identificați. Aceștia au declarat că este important să se afle dacă problema a fost legată de o eroare operațională sau de proiectarea sistemului, astfel încât să nu se repete în alte locuri în care se construiesc reactoare VVER-1200.
Incidentul de contaminare a apei, care a fost semnalat anterior de serviciile de informații lituaniene, se numără printre o serie de probleme, inclusiv lipsa de forță de muncă calificată, întârzieri în transporturi și livrări defectuoase, cu care Rosatom s-a confruntat în ultimii ani și care au continuat în urma războiului lui Putin împotriva Ucrainei, potrivit documentelor și interviurilor cu oficiali europeni realizate de Bloomberg.
Când reactorul a fost pornit pentru prima dată la Astraveț, în martie anul acesta, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a confirmat presei de stat că au existat probleme. "Au existat anumite deficiențe în construcție", a spus el. "Întârzierea se datorează determinării noastre de a respecta standarde de siguranță foarte ridicate", a susținut el.
UN BANC DE TESTARE PENTRU REACTORUL VVER-1200, CARE VA FI FOLOSIT ȘI ÎN TURCIA ȘI UNGARIA
Unitatea din Belarus este acum conectată și a fost pusă în funcțiune luna trecută. Dar problemele anterioare de la centrala Astraveț, situată la doar 50 de kilometri de capitala Lituaniei, Vilnius, sunt deosebit de relevante, deoarece Belarusul a fost pentru Rosatom ca un banc de testare în străinătate pentru un nou proiect de reactor pe care compania rusă îl exportă în întreaga lume. Unități similare, așa-numitele VVER-1200, urmează să fie puse în funcțiune în Bangladesh și Turcia în următoarele 12 luni.
Rosatom are o reputație bună în ceea ce privește credibilitatea tehnică și științifică și, în general, livrează proiectele la timp și în limitele bugetului alocat. VVER-1200 este cel mai bine vândut reactor din lume, așa-numita Generație 3+, cu comenzi în China, Egipt, Ungaria, India și Rusia. Acesta dispune de mai multe straturi pasive de sisteme de siguranță, ceea ce face practic imposibilă o topire precum cea care a avut loc la Cernobîl, în Uniunea Sovietică, în 1986.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Alexandru Petrescu, instalat la conducerea ASF. LISTA numirilor. Mesajul noului președinte, pentru Profit.roÎn timp ce Rosatom rămâne cel mai mare furnizor de combustibil și tehnologie nucleară din lume, documentele tehnice și oficialii guvernamentali sugerează că restricțiile comerciale impuse Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina s-ar putea să fi complicat și mai mult capacitatea companiei de a gestiona proiectele sale internaționale de amploare care aduc Kremlinului venituri vitale și influență politică. Rosatom, care nu se află sub incidența sancțiunilor, a declarat că măsurile comerciale nu au avut niciun impact asupra operațiunilor sale și că nu au existat schimbări semnificative în strategia sa de achiziții.
Oficialii europeni au declarat că oprirea de către Rosatom a celei de-a doua unități a centralei Astraveț va fi costat probabil sute de milioane de dolari în reparații și pierderi de venituri, deoarece a întârziat finalizarea proiectului de prestigiu pentru aliatul lui Putin. Lukașenko a inaugurat prima unitate a centralei Astraveț pe 7 noiembrie 2020, înainte ca toate sarcinile să fie finalizate, au declarat oficialii europeni. În cele câteva luni care au urmat, unitatea a fost intermitent în întreținere, arată unul dintre documente. Oficialii europeni, toți vorbind sub protecția anonimatului, au declarat că sunt îngrijorați că Rosatom a mușcat mai mult decât poate mesteca și ar putea căuta să facă economii în ceea ce privește volumul de muncă.
VAL DE NEGĂRI ȘI DEZMINȚIRI
Rosatom a calificat această afirmație drept "nefondată" și a declarat că societatea "nu se limitează doar la realizarea proiectelor sale; jucăm un rol esențial în tranziția energetică globală și în atingerea obiectivelor net zero".
În ceea ce privește incidentul din Belarus, "în calitate de furnizor responsabil, ne străduim în mod constant să ne asigurăm că toate problemele sunt abordate în mod corespunzător înainte ca centrala să fie conectată la rețea și predată clientului", a declarat Rosatom într-un răspuns trimis prin e-mail la întrebările Bloomberg. "Nu au existat defecțiuni majore ale echipamentelor sau abateri semnificative ale oricăror parametri dincolo de limitele de siguranță controlate. Toate problemele minore inevitabile în contextul construcției de noi centrale nucleare, ca peste tot în lume, au fost rezolvate în timpul diferitelor etape de punere în funcțiune și nu au avut niciun impact asupra programului", a spus Rosatom.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Antreprenor de România – Andrei Brodețchi, co-fondator OptiCare: Telemedicina va rămâne principala tendință în oftalmologie. Trebuie să fim atenți încontinuu la ce întâmplă în jurul nostru"Lucrăm îndeaproape cu AIEA, WANO, experții internaționali în domeniul securității nucleare, autoritățile de reglementare independente și operatorii de centrale pentru a ne asigura că toate reactoarele noastre îndeplinesc cele mai înalte standarde de siguranță", a declarat Rosatom. "Negăm în mod categoric orice speculații despre incidente neraportate care ar putea compromite siguranța și integritatea operațională a reactoarelor noastre", a continuat compania.
Operatorii centralei nucleare din Belarus nu au răspuns la solicitările de comentarii. Asociația Mondială a Operatorilor Nucleari (WANO), cu sediul la Londra, entitatea internațională responsabilă de compilarea evenimentelor care ar putea avea un impact asupra siguranței centralei, nu a răspuns la e-mailurile și apelurile telefonice prin care se solicitau comentarii.
Rosatom a declarat că nu operează centrala și, prin urmare, nu poate fi responsabilă pentru legătura cu WANO. "Menținem că nu au existat evenimente raportabile în timpul punerii în funcțiune a centralei în general și a celei de-a doua unități în special", a declarat compania rusă.
De asemenea, Rosatom subliniază că nici multiplele misiuni ale AIEA, nici experții săi nu au observat un deficit de personal calificat la centrala nucleară din Belarus. "Cazurile de echipamente defecte sau de funcționare defectuoasă sunt în concordanță cu mediile globale ale industriei pentru sectorul construcțiilor nucleare noi", a declarat compania. "Aceste apariții sunt anticipate și sunt gestionate în mod curent ca parte a protocoalelor noastre planificate de asigurare a calității, fără a compromite siguranța sau integritatea operațională", a transmis Rosatom.
Putin nu este informat cu privire la punerea în funcțiune și testarea sistemelor de la centralele nucleare, a transmis și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, prin intermediul Telegram, ca răspuns la o solicitare de comentarii. "Nu au existat accidente acolo", a dat el asigurări.
DE CE ROSATOM ESTE IMPORTANTĂ PENTRU PUTIN
În timp ce Rosatom controlează centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia în sud-estul Ucrainei, compania nu este supusă unor sancțiuni pentru implicarea sa în război. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că sunt foarte multe centrale atomice în întreaga lume care depind de Rosatom pentru aprovizionarea cu combustibil nuclear pentru reactoarele lor. Comerțul nuclear al Rusiei aduce o mulțime de bani, dar aceasta nu este măsura completă a importanței sale pentru Kremlin. De fiecare dată când Rosatom este de acord să construiască un nou reactor, blochează fluxuri de numerar - și influență politică - potențial pentru decenii. În prezent, Rosatom are 22 de proiecte în construcție în șapte țări.
Datele arată că anul trecut comerțul nuclear al Rusiei a crescut cu o cincime, furnizând în același timp mai mult de o treime din combustibilul pentru reactoare către SUA. Împreună, contractele de construcție și livrările de combustibil valorează zeci de miliarde de dolari pentru Rosatom.
Larghețea finanțării de la Kremlin susține dominația companiei. Documentele arată că Rusia a acordat un împrumut de 10 miliarde de dolari, anunțat pentru prima dată în 2011, la o dobândă de doar 3,3% cu scadență până în 2038 pentru construirea celor două reactoare din Belarus, cu mult sub condițiile oferite de furnizorii din economiile occidentale. De asemenea, din cauza întârzierilor, Rusia a fost nevoită să renegocieze împrumutul către guvernul lui Lukașenko și să amâne rambursările cu un an.
Cu siguranță, Rosatom are un istoric mai bun decât majoritatea concurenților în ceea ce privește finalizarea proiectelor. O întârziere de un an este minoră în comparație cu multe dintre cele mai noi centrale din Europa și SUA, care au intrat în funcțiune cu zeci de ani întârziere și cu miliarde de dolari peste buget.
Și este posibil ca scurgerea de rășină să nu se fi dovedit fatală. Abaterile operaționale apar adesea atunci când un reactor pornește înainte ca producția de energie să ajungă la echilibru, potrivit unui diplomat de rang înalt al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care a cerut să nu fie identificat din cauza sensibilității subiectului.
CE ARATĂ INCIDENTUL DIN BELARUS
Cu toate acestea, restricțiile comerciale de amploare impuse Rusiei pot împiedica capacitatea acesteia de a se aproviziona cu anumite bunuri și de a întârzia livrările, au declarat oficialii europeni.
Documentele obținute de Bloomberg sunt primele dovezi care arată că Rosatom s-a confruntat cu lipsa forței de muncă și cu probleme în lanțul de aprovizionare la centrala din Belarus, ceea ce, potrivit oficialilor europeni, ar putea avea un impact asupra securității nucleare. Documentele arată că, timp de mai mulți ani, managerii de proiect au făcut alternativ presiuni asupra muncitorilor să termine rapid lucrările, plângându-se în același timp de livrarea persistentă de echipamente defecte și de întârzieri în aprovizionare, inclusiv cu valve și generatoare. Într-un caz, în timpul proiectului care a durat ani de zile, managerii Rosatom au lăudat sudorii pentru că au conectat țevi de răcire foarte importante într-un timp record de 69 de zile. Într-un alt caz, aceștia s-au plâns de instrumentele defecte și de echipamentele senzoriale care au întârziat lucrările. Reactorul a fost finalizat pe fondul unui deficit de forță de muncă calificată. Rusia a ocupat doar trei sferturi din obiectivele de forță de muncă pentru proiect, iar Belarus doar două treimi din posturile de anul trecut, potrivit documentelor.
Evaluările oficialilor europeni și documentele Rosatom sugerează că incidentul a fost doar una dintr-o serie de probleme la centrala din Belarus - inclusiv un vas de reactor căzut care a trebuit înlocuit și zeci de senzori defecți. Cele mai recente cifre ale AIEA arată că unitatea 1 de la Astraveț funcționează la puțin peste jumătate din capacitatea sa de la punerea în funcțiune, cu mult sub nivelul de fiabilitate de 90% pe care investitorii îl așteaptă pentru a alege energia nucleară în locul altor tehnologii cu emisii reduse.
Eșecul perceput al Rosatom de a explica pe deplin cauzele și consecințele incidentelor a ridicat semnale de alarmă în rândul autorităților europene. "Informațiile sugerează că Belarus și Rosatom au ascuns informațiile privind incidentele care au avut loc la centrala nucleară din Belarus, precum și defectele care au fost identificate", a scris Departamentul Securității de Stat din Lituania pe site-ul său, care a citat, de asemenea, incidentul de contaminare a apei. Experiența din Belarus arată că Rosatom nu poate "asigura fiabilitatea și siguranța tehnologiilor sale", a mai spus acesta.
CITEȘTE ȘI România a semnat contractul de achiziție pentru 20 trenuri electrice de lung parcurs de la compania poloneză PESA. Peste 1 miliarde leiAuditurile interne ale centralei din Belarus și progresele înregistrate de Rusia în construcția primei centrale nucleare din Turcia confirmă unele dintre îngrijorările agenției baltice de spionaj, potrivit unor oficiali europeni familiarizați cu aceste rapoarte. Proiectul Akkuyu, în valoare de 20 de miliarde de dolari, cu patru reactoare VVER-1200 concepute pentru a acoperi o zecime din cererea de electricitate din Turcia, a fost susținut personal de Putin și de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Documentele arată că Rosatom s-a confruntat cu întârzieri în livrări și că în ultimele luni s-a luptat pentru a achiziționa la timp sisteme de control, instrumente și sisteme de alimentare de rezervă, precum și comutatoare, piese pentru cazane și compresoare pentru centrala din Turcia. De asemenea, compania a fost forțată să se bazeze pe un număr mic de furnizori noi și neexperimentați din China și Rusia pentru a umple orice lacună.
Rosatom a declarat că nu s-a confruntat cu probleme semnificative în ceea ce privește achizițiile pentru acest proiect. Peste 90% din componentele critice ale centralei sunt fabricate în Rusia, fără riscuri de sancțiuni, a precizat aceasta.
Rosatom a anunțat la 12 decembrie că a primit aprobarea de la autoritatea de reglementare nucleară din Turcia pentru a genera în premieră energie la Akkuyu în 2024. Dar demararea primei unități de la Akkuyu este cu până la 323 de zile în întârziere față de programul stabilit la sfârșitul acestei veri, arată un audit intern. În cel mai bun scenariu, acesta este cu șase luni în urmă, potrivit auditului.
Observatorii spun că autoritățile internaționale de reglementare au nevoie de mai multă transparență pentru a înțelege pe deplin consecințele în materie de siguranță ale defecțiunilor tehnice întâmpinate de Rosatom în Belarus. În absența unor astfel de informații, se ridică îndoieli cu privire la noua tehnologie VVER-1200 a Rosatom. Este clar că "problemele au fost grave" în Belarus, iar clienții globali ai Rosatom și autoritățile de reglementare din alte părți pur și simplu "nu știu" dacă problemele reactorului au fost rezolvate, a declarat Dmitri Gorceakov, analist la organizația norvegiană de supraveghere nucleară Bellona.