Mai mult de cincizeci de apeluri au fost necesare pentru ca un medic să localizeze epidemiologul local, când au fost depistate primele cazuri de infectare cu Covid-19 în România, luna trecută, numeroși angajați din sistemul sanitar au fost testați pozitiv, măsurile de siguranță nu au fost respectate, iar faptul că pentru Sănătate au fost cheltuiți cei mai puțini bani în ultimele decenii este evident acum, în plină criză sanitară, scrie Bloomberg.
Sistemul național de sănătate este cel mai puțin pregătit din Uniunea Europeană, iar România a înregistrat cea mai mare creștere a numărului deceselor între țările est-europene, scrie News.ro.
Este arătat că România, având epicentrul cazurilor la Suceava, are mai multe decese decât Polonia, Ungaria și Cehia la un loc.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Nicio măsură de siguranță nu a fost respectată”, a spus chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc, care lucrează la spitalul din Suceava și care are o formă ușoara de Covid-19. „Ne-a fost dată câte o mască pe zi, iar unii dintre colegi nici măcare asta nu au primit. Unii dintre pacienți au fost externați fără a fi testați. A fost descoperit, după decese, că unii erau infectați. A fost un lanț de decizii proaste”.
În articolul publicat vineri este subliniat și faptul că mulți medici au demisionat de la izbucnirea epidemiei în țară.
„România cheltuiește mai puțin pentru sănătate decât oricare alt stat membru UE, are cea mai mare rată a mortalității din cauza bolilor tratabile și una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Blocul Comunitar. Guvernul a construit un spital în trei decenii”, scrie Bloomberg.
După ce mii de medici și asistenți medicali au părăsit țara în ultimele decenii pentru a munci în Italia, Franța sau Spania, „sistemul sanitar ucide pacienți în cea mai coruptă regiune europeană”.
„Trebuie să luăm în considerare că evoluția virusului este departe de a fi atins vârful”, a spus Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru al European Agency for Safety and Health at Work. „Sistemul își va atinge maximul de anduranță mai repede decât în alte țări”.
Dintr-o populație de aproximativ 19 milioane de locuitori, cele mai multe cazuri - peste 700 - au fost depistate în Suceava. Dintre acești bolnavi, 200 sunt medici și asistenți. Toți cei 100.000 de locuitori ai orașului se află în carantină.
Din totalul cazurilor, 13% sunt reprezentate de personal medical, mai mult decât în China și Italia, dar mai puțin decât în Spania (15%).