A fost un trimestru istoric pentru acțiunile europene, iar investitorii se întreabă acum dacă urmează și un „act doi”. Timp de ani buni, puțini se uitau dincolo de SUA, unde giganții tech și o economie puternică au alimentat dominația bursieră americană. Dar odată cu incertitudinile generate de politicile tarifare ale lui Donald Trump și reducerile din sectorul public american, credința în „excepționalismul american” s-a clătinat, iar Europa a devenit beneficiara acestui viraj, scrie azi Bloomberg.
Indicele pan-european Stoxx 600 a depășit S&P 500 cu aproape 17 puncte procentuale în dolari în acest trimestru – o performanță record. Această ascensiune, neașteptată în contextul agendei „America First” a lui Trump, i-a făcut atât pe sceptici cât și pe optimiști să se întrebe: e începutul unei renașteri durabile sau doar un episod trecător?

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Inițial, investitorii au fost atrași de acțiunile europene subevaluate, care păreau ieftine după ani de subperformanță. Apoi, planurile fiscale ale Germaniei au ridicat moralul piețelor și au îmbunătățit așteptările privind economia și profiturile companiilor.
„Am așteptat mult timp o schimbare de sentiment,” a declarat Daniel Nicholas, manager de portofoliu la Harris Associates. „Companiile europene au fost subevaluate.”
Planul Germaniei de a majora cheltuielile pentru apărare și infrastructură a schimbat perspectiva. Investitorii și-au reechilibrat portofoliile: potrivit unui sondaj realizat de Bank of America în martie, fondurile au ajuns la o expunere netă de +39% pe Europa, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.
Fondurile de acțiuni regionale au atras 21 de miliarde de dolari până la jumătatea lunii martie, potrivit EPFR Global.
Germania a fost marele câștigător – indicele DAX a crescut cu 13%. Datele iShares arată că cele mai multe intrări de capital s-au concentrat pe activele germane.

„Raliul mai poate continua. Pe un orizont de 3–6 luni, Europa rămâne atractivă,” spune Jean Boivin, director la BlackRock Investment Institute.
Această dinamică a impulsionat și euro, care s-a apropiat de 1,10 USD în martie, după ce în februarie era aproape de paritate. Ales Koutny de la Vanguard estimează că un curs de 1,20 până la final de an este foarte posibil, în funcție de tarifele impuse de Trump.
Obligațiunile germane ar putea, de asemenea, să fie repricuite, investitorii cerând randamente mai mari pentru a absorbi emisiunile masive de datorie. Aviva Investors și BNP Paribas estimează că randamentul bundurilor pe 10 ani ar putea ajunge la 4%, un nivel nemaivăzut din criza din 2008.
Totuși, riscurile rămân mari. Măsurile lui Trump au afectat în primul rând activele americane, care au intrat într-o perioadă dificilă. Piața AI, foarte populară, a început să se clatine, iar Nasdaq 100 și S&P 500 au intrat în corecție tehnică.
În această rotație globală, Europa nu doar că a apărut ca alternativă subevaluată, dar a și rezistat în mare măsură presiunii descendente venite din SUA – un semn rar de forță intrinsecă.
„Când investitorii vor să se diversifice pentru a evita riscul Trump, Europa devine principalul beneficiar,” spune Daniel Murray, director adjunct de investiții la EFG Asset Management.

„Cauți mereu extreme în evaluări, poziționări, sentiment și catalizatori pentru schimbare. Și cred că încă nu s-a terminat. Raliul mai poate continua.”
Deși nu e o frenezie de tip FOMO ca în SUA, performanța Europei e suficient de puternică încât industria financiară începe să lase prudența deoparte: analiștii își cresc țintele și caută „partea plină a paharului”.
Aproape jumătate dintre strategii incluși într-un sondaj Bloomberg și-au crescut prognoza pentru Stoxx 600 în ultima lună, pe fondul unor schimbări politice care îmbunătățesc perspectivele de profit.
Sectorul câștigător absolut: apărarea. Companii precum Rheinmetall AG au avut câștiguri spectaculoase. Un coș de acțiuni defensiv calculat de Goldman Sachs a crescut cu 70% în 2025, iar investitorii plătesc o primă de 100% față de restul pieței, mizând pe reînarmarea Europei.
Companiile implicate în modernizarea infrastructurii și potențiala reconstrucție a Ucrainei încep, de asemenea, să atragă capital. Goldman evidențiază sectoare precum materiale de construcții, echipamente electrice, utilități și industrie grea.
Dar, în ciuda titlurilor optimiste despre începutul spectaculos al Europei în 2025, raliul este concentrat într-un număr restrâns de sectoare, și dependența de politicile guvernamentale e mare.

Alte domenii tradiționale, precum industria auto și sănătatea, au subperformat media pieței. Iar viteza cu care politicile fiscale se vor transforma în profituri rămâne neclară.
„Explozia în acțiunile de construcții și materiale pare un foc de paie,” avertizează Ariane Hayate, manager la Edmond de Rothschild Asset Management.
„Chiar și dacă reconstrucția Ucrainei începe, e improbabil să se transforme rapid în profituri semnificative.”
Pentru a păstra interesul investitorilor pe termen lung, Europa trebuie să facă mai mult: o abordare fiscală unificată și piețe de capital mai integrate. În forma actuală, Europa nu are adâncimea de lichiditate necesară pentru a absorbi o eventuală reorientare globală masivă de capital dinspre SUA, avertizează Boivin de la BlackRock.

În ciuda acestor provocări, unii aleg să vadă partea bună.
„În peste 30 de ani de activitate pe piețe, rar am văzut un asemenea val brusc de optimism față de zona euro,” spune Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg.
„Este justificată această euroforie? Răspunsul meu e nuanțat. Da și da – dar nu în toate privințele. Perspectivele mai pozitive pentru Europa au sens, dar cum se întâmplă de obicei, entuziasmul poate fi ușor exagerat în unele cazuri.”