Băncile din Ungaria au început să introducă plafoane la dobânzile la creditele ipotecare, ca răspuns la presiunile Guvernului Orban, în ceea ce reprezintă ultima intruziune a Executivului de la Budapesta în politica monetară, transmite Bloomberg.
OTP Bank Nyrt., cel mai mare grup bancar din Ungaria, oferă de luni credite ipotecare cu dobânda de maximum 8,5%, semnificativ mai mică decât dobânda de politică monetară de 13%. Guvernul ungar a cerut băncilor să ajute la stimularea revenirii economiei, după 12 luni de recesiune, în caz contrar riscând să se confrunte cu taxe mai mari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este puțin probabil ca plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare să ducă la explozie a creditării, având în vedere că Ungaria are cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, ceea ce erodează economiile populației, și în consecințe va avea un impact negativ asupra băncilor. Dar ar putea provoca probleme oficialilor de la Banca Națională care în ultimele luni s-au contrat cu miniștrii pe tema traiectoriei politicii monetare, arată TVR.
Guvernul de la Budapesta "a pus banca centrală într-o poziție dificilă, semnalând că nu este singura instituție care stabilește politica monetară", susține Raffaella Tenconi, economist la Wood & Co.
Luna trecută, ministrul ungar al Dezvoltării Economice, Marton Nagy, a avertizat că o politică monetară extrem de prudentă ar restrânge revenirea economică. Guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei (NBH), Gyorgy Matolcsy, fostul șef al lui Marton Nagy, a răspuns că banca centrală trebuie să reducă inflația pentru a avea o creștere economică sustenabilă și că trebuie să urmeze o politică monetară relativ strictă pentru a ancora forintul.
Plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare a fost introdusă într-un moment sensibil pentru politica monetară, tocmai când factorii de decizie de la NBH încearcă să gestioneze așteptările investitorilor după ce instituția a redus dobânda de bază cu cinci puncte procentuale în ultimele cinci luni. Datele privind rata inflației, care urmează să fie publicate marți, ar putea ajuta la orientarea așteptărilor, media analiștilor intervievați de Bloomberg prognozând o scădere semnificativă a inflației până la 12,4% în luna septembrie, de la un nivel de 16,4% în luna august.