Băncile din Turcia au suspendat planul ce prevedea crearea unei firme de gestionare a activelor care să preia creditele lor cu probleme, mizând pe faptul că-și vor recupera unele împrumuturi în loc să le vândă la preț redus, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Creditorii ezită să-și vândă împrumuturile neperformante la preț redus în acest moment, dar ar putea să reconsidere planul dacă va urma un nou șoc economic, adaugă sursele.
Băncile se bazează pe estimările FMI că economia Turciei va crește cu 5% în 2021, după un declin tot de 5% în 2020. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan vrea să stimuleze creditarea pentru a sprijini avansul economiei, afectată de impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19), scrie Agerpres.
În pofida deprecierii record a lirei turcești față de dolar și a unui val de restructurări a datoriilor, menit să ajute companiile care au de suferit în urma pandemiei, nivelul creditelor neperformante a continuat să crească. Dacă ritmul creditării se reduce, creditele neperformante vor deveni o problemă majoră pentru bănci, avertizează analiștii.
Luna trecută, agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service a revizuit în scădere ratingurile pentru depozitele pe termen lung în valută a 12 bănci din Turcia.
Decizia vine după ce, în septembrie, Moody's a revizuit în scădere, de la "B2" la "B1", ratingul Turciei, avertizând că vulnerabilitățile externe ale țării vor avea probabil ca rezultat o criză a balanței de plăți, iar rezervele fiscale se erodează. De asemenea, Moody's a menținut perspectiva negativă atribuită ratingului Turciei, apreciind că indicatorii fiscali s-ar putea deteriora mai rapid decât se estimează în prezent.