Băncile centrale au vândut aur în trimestrul al treilea, pentru prima dată după 2010, în condițiile în care unele state producătoare de metal galben au profitat de prețurile record pentru a diminua impactul pandemiei de coronavirus, transmite Bloomberg.
Conform unui raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC), în trimestrul al treilea al acestui an, vânzările nete de aur ale băncilor centrale s-au ridicat la 12,1 tone, comparativ cu achiziții de 141,9 tone în perioada similară a anului trecut. Vânzările de aur au fost stimulate în special de tranzacțiile efectuate de băncile centrale din Uzbekistan și Turcia, dar banca centrală a Rusiei a vândut și ea aur în trimestrul al treilea, pentru prima dată în ultimi 13 ani, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară"Nu este surprinzător că în condițiile actuale băncile se uită la rezervele lor de aur. Practic, toate vânzările provin de la bănci care cumpără aurul din surse interne, profitând de prețul ridicat al aurului într-un moment în care sunt supuse la presiuni fiscale", a spus Louise Street, analist șef la WGC.
Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, băncile centrale din Turcia și Uzbekistan au vândut 22,3 tone, respectiv 34,9 tone de aur în trimestrul al treilea. Uzbekistanul a început să își diversifice rezervele valutare, diminuând ponderea aurului, pe măsură ce țara din Asia Centrală pune capăt mai multor decenii de izolare.
CITEȘTE ȘI Mazars lansează o nouă filozofie de brandCotația aurului a crescut până la un nivel record în trimestrul al treilea, chiar dacă cererea a scăzut cu 19% în ritm anual, până la cel mai redus nivel de după 2009, susține WGC. Declinul cererii generale a fost alimentat și de scăderea la jumătate a cererii de aur pentru bijuterii în India, precum și de consumul slab de bijuterii în China.
CITEȘTE ȘI Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19Scăderea cererii de aur pentru bijuterii a fost parțial contracarată de o creștere cu 21% a cererii din partea investitorilor, potrivit WGC, care își bazează analizele pe datele furnizate de Fondul Monetar Internațional și Metals Focus.