Banca Mondială și-a redus previziunile privind expansiunea economică globală în acest an, pe fondul războiului din Ucraina. Instituția financiară pregătește mobilizarea unui pachet de finanțare mai mare decât cel anunțat ca răspuns la pandemia Covid-19 pentru a ajuta națiunile să facă față diferitelor crize care au urmat izbucnirii conflictului și care sunt în curs de desfășurare.
Banca Mondială și-a revizuit prognoza privind avansul economiei globale la 3,2%, de la o creștere de 4,1% estimată în luna ianuarie, a declarat președintele instituției, David Malpass, luni, citat de Bloomberg.
Potrivit acestuia, revizuirea a fost precipitată de reducerea proiecțiilor privind economiile din Europa și Asia Centrală, regiune care include Rusia și Ucraina. Economia României este estimată să crească cu 1,9% în acest an, de asemenea în scădere comparativ cu o creștere de 4,4% preconizată anterior.
În 2021, economia globală a avansat cu 5,7%.
Șeful Băncii Mondiale a declarat că se așteaptă să discute cu consiliul de administrație al băncii, în următoarele săptămâni, un nou pachet de răspuns la criză pe 15 luni, în valoare de aproximativ 170 de miliarde de dolari, din care o sumă de aproximativ 50 de miliarde de dolari va fi alocată în următoarele trei luni.
Pachetul de finanțare, care va acoperi perioada aprilie 2022 - iunie 2023, va depăși suma de 157 de miliarde de dolari mobilizată pentru faza inițială a pandemiei Covid-19.
Malpass a spus că se așteaptă ca în 2022 să se agraveze criza datoriilor pentru națiunile cu venituri mici și medii.
"Țările se află sub un stres financiar sever - 60% dintre țările cu venituri mici sunt deja în dificultate din cauza datoriilor sau prezintă un risc ridicat în acest sens", a declarat Malpass, repetând apelul băncii la îmbunătățirea așa-numitului Cadru comun al Grupului celor 20 pentru reorganizarea datoriilor țărilor aflate în pericol de incapacitate de plată.