Banca Centrală a Chinei a continuat să cumpere aur în martie, pentru a 17-a lună consecutivă, continuând un șir de achiziții care au ajutat metalul galben să atingă o cotație record, transmite Bloomberg.
Datele oficiale publicate duminică arată că la finalul lunii trecute rezervele de aur ale Chinei au ajuns la 72,74 milioane de uncii, un avans de 0,2%. Este cel mai redus ritm de creștere din noiembrie 2022, când a început șirul neîntrerupt de achiziții lunare, scrie Agepres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul spot al aurului a atins noi valori record în ultimele două luni, pe măsură ce piețele financiare mizează pe posibilitatea ca Rezerva Federală americană să majoreze dobânzile abia la finalul acestui an. La aceasta se adaugă achizițiile de aur ale băncilor centrale, în special a celei chineze, care au impulsionat și ele cotațiile la aur.
În paralel, cele mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului arată că băncile centrale au continuat să își majoreze rezervele de aur în februarie, ceea ce înseamnă a noua lună consecutivă de acumulare de aur. Banca Centrală a Chinei a dominat achizițiile de aur, însă și băncile centrale din India și Kazahstan au achiziționat și ele cantități semnificative.
În plus, rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 0,6% în martie, comparativ cu luna precedentă, până la 3.245 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din decembrie 2021.
China concurează cu India pentru poziția de cel mai mare consumator global de monede, bijuterii și lingouri de aur.
Prețul aurului a atins joi un nou record de peste 2.300 de dolari uncia, după ce oficialii Rezervei Federale americane au confirmat așteptările că dobânzile vor fi reduse în acest an, la care se adaugă cererea crescută de aur din partea băncilor centrale.
Pe piața spot, uncia de aur era cotată în jurul orei 3:43 GMT la 2.299,28 dolari, după ce anterior a atins valoarea record de 2.304,96 dolari. Metalul galben a atins valori record în fiecare dintre ultimele șapte ședințe de tranzacționare.
Cel mai recent avans a venit după declarațiile făcute miercuri de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, potrivit cărora cel mai probabil va deveni adecvat să fie redus costurile cu împrumuturile "la un anumit moment în cursul acestui an".