Azerbaidjanul poartă discuții referitoare la extinderea exporturilor sale de gaze naturale în cel puțin trei noi țări din Europa, a declarat vineri președintele Ilham Aliyev, transmite Bloomberg.
Prezent la Forumul Ambrosetti, care se desfășoară zilele acestea la Cernobbio, Italia, Aliyev a spus că țara sa negociază cu posibili noi cumpărători de gaze naturale, dar nu a dezvăluit despre ce state este vorba, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Azerbaidjanul, care a început să vândă gaze Europei în 2020, furnizează în prezent gaze naturale în opt state din Europa și are un acord cu regiunea să își dubleze exporturile până în 2027.
De asemenea, Ilham Aliyev a confirmat că autoritățile de la Moscova și Kiev l-au contactat pentru a facilita tranzitul gazelor naturale prin Ucraina spre Europa, după ce un important acord de tranzit va expira, la finele acestui an.
Ca urmare a invaziei din Ucraina, Rusia a oprit cea mai mare a livrărilor de gaze prin conducte spre Europa, însă mai există unele cantități de gaze rusești care continuă să treacă prin Ucraina. Aceste livrări acoperă cea mai mare parte a cererii de gaze în țări precum Austria, Ungaria și Slovacia.
Livrările de gaze rusești spre Europa ar putea fi reduse și mai mult după ce acordul referitor la tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va expira la finele acestui an. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că nu va permite Rusiei să profite de pe urma trimiterii de gaze prin conductele Ucrainei.
CITEȘTE ȘI Turbomecanica își majorează cu 40% profitul net în primul semestruO soluție ar fi înlocuirea gazelor rusești cu gaze din alte țări, precum Azerbaidjan sau Turcia. Asta ar permite Ucrainei să primească în continuare tarife de tranzit pentru utilizarea rețelei sale de gazoducte, iar Europa ar fi aprovizionată cu gaze.
Datele furnizate de Ministerul azer al Energiei arată că, în 2024, Azerbaidjanul a exportat o cantitate de 24 miliarde metri cubi de gaze naturale și jumătate din această cantitate a mers în Europa. În acest an, exporturile spre Europa sunt așteptate să ajungă la 13 milioane metri cubi, în contextul în care Italia a devenit cel mai recent cumpărător de gaze din Azerbaidjan. Ceilalți clienți sunt Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Serbia, Slovenia și Croația, care a început să primească gaze din Azerbaidjan în cursul acestei săptămâni.