ArcelorMittal a cerut măsuri comerciale mai dure pentru a răspunde fluxului de exporturi de oțel din China, care face piața nesustenabilă, iar prețurile din Europa sunt mult sub costurile marginale, transmite agenția de știri Bloomberg.
Producătorii de oțel sunt afectați de valul de importuri ieftine din China, unde problemele din sectorul construcțiilor pun presiune asupra prețurilor. Statul asiatic produce anual peste un miliard de tone de oțel, mai mult de jumătate din producția mondială, dar există prea mult oțel și prea puțină cerere pe piața sa internă, scrie Agerpres.
Restul lumii riscă să devină un fel de groapă de gunoi pentru excesul de producție din China, care duce la scăderea prețurilor și falimentul oțelăriilor.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Majorarea nivelului importurilor în Europa este un motiv de îngrijorare și sunt necesare urgent măsuri comerciale mai dure pentru remedierea situației”, a afirmat joi directorul general al ArcelorMittal, Aditya Mittal.
Totuși, cel mai mare producători mondial de oțel din afara Chinei a informat că este mai optimist privind semestrul doi din 2024 decât era în urmă cu un an.
„Cererea ar urma să fie mai solidă în semestrul doi din 2024, comparativ cu 2023, iar nivelul stocurilor este scăzut, indicând o redresare a cererii”, a apreciat șeful ArcelorMittal.
ArcelorMittal a raportat un profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere și amortizare (EBITDA) de 1,58 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2024, depășind estimările analiștilor, de 1,47 miliarde de dolari.
Datele vamale publicate joi de autoritățile de la Beijing arată că exporturile Chinei de oțel au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2015, ceea ce ar putea provoca noi conflicte cu partenerii comerciali.
CITEȘTE ȘI Tarom cumpără ″kerosen verde″ de la OMV PetromLuna trecută, exporturile au urcat la 11,2 milioane de tone de oțel, ușor sub nivelul record înregistrat în septembrie 2015. În primele nouă luni din acest an, volumele de export au înregistrat un avans de 22%, comparativ cu perioada similară din 2023.
Declinul prelungit al pieței imobiliare din China afectează activitatea oțelăriilor, ceea ce a dus la majorarea exporturilor și a provocat înrăutățirea relațiilor comerciale cu diverse țări, din sud-estul Asiei până în America Latină. Anul acesta, guvernele din Vietnam, Arabia Saudită și Chile au impus măsuri comerciale contra Chinei.