Guvernul saudit a insistat asupra angajamentului său față de acordul OPEC+ pentru o creștere graduală, dar limitată, a producției de petrol, manifestându-și din nou opoziția față de o sporire mai rapidă a producției care să frâneze creșterea continuă a prețului barilului de petrol după invazia Rusiei în Ucraina, relatează agenția EFE.
''Consiliul de Miniștri (saudit) a subliniat importanța rolului esențial al acordului OPEC+ pentru echilibrul și stabilitate piețelor petroliere'', a transmis guvernul saudit, după o ședință prezidată de regele Salman bin Abdulaziz Al Saud, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, și-a reafirmat astfel opoziția în fața presiunilor internaționale, în special ale SUA, Marii Britanii și Uniunii Europene, pentru a spori producția în vederea temperării creșterii prețului petrolului, cotația petrolului Brent fiind marți de 114,5 dolari barilul, conform Bloomberg.
Premierul britanic Boris Johnson a efectuat săptămâna trecută o vizită la Riad, fără a reuși să convingă Arabia Saudită să-și sporească producția de petrol sau să acționeze pentru o creștere mai substanțială a acesteia în cadrul OPEC+.
Această organizație, formată din țările Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alți zece producători, inclusiv Rusia, au încheiat în iulie 2021 un acord ce prevede creșterea treptată a producției de petrol cu 400.000 de barili pe lună.
CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE RomâniaStatele Unite au impus un embargou asupra petrolului rusesc după invadarea Ucrainei, dar statele UE sunt reticente să ia o măsură similară, dată fiind dependența lor de resursele energetice importate din Rusia.