Producătorul austriac de senzori AMS a anunțat că a depus o ofertă finală îmbunătățită pentru preluarea companiei germane Osram Licht, printre liderii mondiali pe piața iluminatului auto, cu operațiuni și în România. Noua ofertă evaluează compania germană la 4 miliarde de euro.
AMS și-a majorat oferta cu 6,5%, la 41 euro pe acțiune, față de un preț inițial de 38,50 euro pe acțiune propus anterior, scrie Bloomberg. Noua ofertă este finală și expiră pe 1 octombrie.
Acțiunile Osram s-au apreciat cu peste 4% în urma anunțului vineri, în timp ce titlurile AMS au pierdut până la 7,7% din valoare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania austriacă a îmbunănătățit prețul oferit în schimbul acțiunilor Osram după ce Advent Capital a anunțat că se aliază cu Bain Capital în vederea depunerii unei oferte comune “semnificativ” peste cea înaintată de AMS în prima parte a lunii august, care a evaluat Osram la 3,7 miliarde de euro (excluzând datoriile).
Anterior, în iulie, Bain Capital și fondul de private equity Carlyle Group au oferit împreună 3,4 miliarde de euro în schimbul companiei germane.
AMS s-a confruntat cu opoziția reprezentanților angajaților Osram, care se tem care se tem că AMS va declanșa concedieri după preluarea companiei germane. În pofida unor îngrijorări referitoare la finanțarea achiziției de către AMS, conducerea Osram a decis, recent, să recomande investitorilor să accepte oferta austriecilor, după ce anterior a sprijinit oferta Bain și Carlyle.
Osram, companie desprinsă din gigantul german Siemens în 2013, este unul dintre principalii furnizori de soluții pentru iluminat la nivel global, cu peste 26.000 de angajați și venituri anuale de 3,8 miliarde de euro. Produsele companiei sunt utilizate în aplicații diverse, de la realitate virtuală, conducere autonomă sau telefoane mobile la soluții de iluminat inteligente și conectate în clădiri și pentru horticultură.
În vara anului trecut, Osram a inauguarat la Iași o unitate de producție a pieselor de iluminat pentru mașini, parte a unei companii mixte internaționale înființată împreună cu producătorul de componente auto și anvelope Continental.
În primele șase luni de activitate, Osram Continental România, cu circa 140 de angajați, a raportat afaceri de 10,1 milioane de lei și o pierdere de aproape 2,1 milioane de lei.