Bursele încep săptămâna într-o notă pozitivă, în contextul în care piețele au reacționat pozitiv la acordul dintre SUA și Mexic, iar investitorii anticipează relaxarea politicii monetare din partea Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed).
Indicele pan-european Stoxx 600 crește cu 0,15%, extinzându-și avansul, după ce săptămâna trecută a avut cea mai mare creștere din ultimele 2 luni. Bursa de la Londra crește cu 0,49%, cea de la Paris avansează cu 0,25%, în timp ce bursa de la Frankfurt este închisă.
Acțiunile producătorilor europeni din industria auto, care ar fi fost afectați puternic de tarifele impuse importurilor din Mexic, urcă cu 0,55%. Acțiunile din domeniul petrolului și gazelor crescut cu 0,45%, în contextul în care cotațiile țițeiului urcă.
CITEȘTE ȘI Merkel susține că UE ignoră amenințările din partea companiilor chineze în domeniul concurenței și reclamă decizia Bruxelles-ului de a bloca fuziunea Siemens - AlstomGrupul britanic din industria turismului Thomas Cook, unul dintre cele mai mari din lume, a urcat pe bursă cu până 24% după ce a confirmat că discută cu Fosun International vânzarea operațiunilor de servicii și pachete turistice.
În SUA, indicii au deschis în creștere. S&P 500 avansează cu circa 1%, indicele îndreptându-se spre a cincea ședință pozitivă.
"Rămânem puțin sceptici în legătură cu raliul început săptămâna trecută, care se datorează și de această dată așteptărilor legate de relaxarea politicii monetare și calmarea tensiunilor comerciale. Prețul acțiunilor rămâne mare, iar economia globală este încă slabită, ceea ce sugerează că riscul unui declin rămân crescut", spune Christian Mueller-Glissmann, managing director la Goldman Sachs în Londra, citat de Bloomberg.
În Asia, bursa de la Shanghai a crescut cu 0,86%, iar cea de la Tokyo a urcat cu 1,2%.