70% din prețul cafelei este rezultatul speculațiilor investitorilor, spune CEO Illycaffe

Bloomberg   
70% din prețul cafelei este rezultatul speculațiilor investitorilor, spune CEO Illycaffe

Prețul cafelei a atins un record absolut în principal din cauza speculațiilor de pe piață, spune Andrea Illy, CEO al companiei Illycaffè, un jucător important pe piața internațională a cafelei, într-un inteviu pentru canalul tv Bloomberg.

Mai mult, 70% din tranzacții sunt realizate de investitori care nu au nicio legătură cu cafeaua și o cumpără doar pentru speculații. Practic, într-o singură lună este vândută întreaga recoltă a unui an, explică el dinamica principală, necunoscută consumatorilor, a pieței de cafea. „Haos”, este cuvântul folosit de el pentru a caracteriza întregul sector, arată G4Food.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO din satelit în București: Zone sub-traversate de noi linii de metrou au deja deformări importante CITEȘTE ȘI FOTO din satelit în București: Zone sub-traversate de noi linii de metrou au deja deformări importante

„A existat un factor declanșator al creșterii prețului la cafea, și anume efectele meteorologice nefavorabile, seceta, mai întâi în Brazilia, apoi în Vietnam, anul trecut, care ar putea provoca un mic deficit de producție. Traderii se luptă între ei în privința prognozelor, deoarece unii spun că deficitul nu va exista, alții susțin că va fi minimal, iar alții afirmă că există un deficit structural care s-ar putea acumula până la un sfert din producția anuală pe o perioadă de cinci sau șase ani, care ar fi cel mai rău scenariu”, a spus Illy în cadrul interviului.

Cauze politice, dincolo de cele speculative

Și mai există și alte cauze care influențează prețul cafelei, care țin de politică și guverne. Una dintre ele,  legea privind defrișările în Europa, care a fost amânată în ultimul moment. Aceasta trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie anul acesta, dar a fost amânată pentru încă un an. Apoi, un alt factor îl reprezintă amenințarea cu taxele vamale, precum și schimbările din cadrul unor agenții filantropic, cum ar fi USAID, care a avut un rol foarte important în sectorul cafelei.

El amintește, ca posibilă soluție pentru redresarea sectorului de producție, inițiativa G7 din urmă cu câteva luni, mai exact declarația privind susținerea și promovarea parteneriatului public pentru investiții în reziliența și sustenabilitatea culturilor de cafea.

Este posibil ca prețul cafelei să crească cu până la 25% în următoarele 3-4 luni?
Da, este posibil, a răspuns Andrea Illy la întrebarea realizatoarei. Însă a ținut să facă și o pledoarie pentru cafea ca produs cu caracter social.

„În percepția oamenilor, cafeaua este deja scumpă. Însă, în realitate, nu este, deoarece, dacă ne uităm la prețul pe porție și în raport cu coșul de cumpărături, prețul este destul de mic. Dacă luăm în considerare statisticile, putem înțelege că este un preț redus: 30% din cafeaua mondială este produsă de doar 30.000 de cultivatori mijlocii sau mari, în timp ce restul de 70% este produs de 12,5 milioane de mici cultivatori din 40 de țări, jumătate dintre aceștia trăind sub pragul sărăciei. Deci, cât suntem dispuși să plătim pentru cafea? Este un preț care oferă un venit echitabil? Este un preț etic pentru întregul lanț de aprovizionare?”, a explicat Illy, amintind de faptul că toate statisticile atribuie beneficii consumului de cafea.

IKEA și-a oprit cel mai mare parc eolian din România din cauza unor probleme la paratrăsnete CITEȘTE ȘI IKEA și-a oprit cel mai mare parc eolian din România din cauza unor probleme la paratrăsnete

„Speculațiile de preț nu ajută pe nimeni și dăunează tuturor”
El a mai ținut și să facă un apel la toți actorii bine intenționați din lanțul de produc și de decizie, pentru schimbări în bine ale sectorului, care în timp să ajute și la o stabilizare sănătoasă a prețului.

„Acesta este momentul în care comunitatea mondială a cafelei trebuie să răspundă solicitării G7, să colaboreze și să investească în plantațiile de cafea pentru o agricultură regenerativă, care este mult mai rezistentă la efectele meteorologice, mai sănătoasă în ceea ce privește produsul final și, de asemenea, necesară pentru reînnoirea plantațiilor, care sunt prea îmbătrânite”, a mai spus managerul companiei italiene Illycaffè.

Illy este urmașul lui Ferencz Illy, născut în 1892 la Timișoara și emigrat la Trieste, pe atunci parte a imperiului austro-ungar. Avea să activeze apoi și la Milano în sectorul cafelei și a folosit prima dată sistemul apei sub presiune pentru a face cafea, în locul celui cu vapori. Motiv pentru care este considerat inventatorul primului aparat de cafea espresso, Illetta.

viewscnt
Afla mai multe despre
cafea
pret