Impactul pozitiv al alternativelor fără fum, observat în ultimii 10 ani, de la lansarea primelor produse de acest fel, poate fi accelerat prin reglementări care urmăresc să țină pasul cu ritmul inovației și progresului tehnologic și științific – recomandă specialiștii. Astfel de reglementări pot completa măsurile tradiționale de control al tutunului, cum ar fi prevenirea și renunțarea la tutun.
În evenimentul „PMI Transformed: trecutul, prezentul și viitorul produselor fără fum”, organizat zilele trecute, șase experți au discutat despre istoria acestei transformări fără precedent, despre rolul pe care știința și inovarea îl joacă și despre provocările cu care industria se confruntă, inclusiv rolul reglementării bazate pe știință în realizarea unui viitor fără fum.
„Unele guverne au interzis aceste produse, dar interdicția nu funcționează, susține Christos Harpanditis, Senior Vice President External Affairs, PMI. Ce vedem azi este că cea mai mare rată de fumători se regăsește în țări în care sunt impuse astfel de restricții și unde rata fumătorilor nu doar că nu scade, ci chiar e în creștere în anumite astfel de țări. Pe de altă parte, vedem și țările în care fumătorii sunt încurajați să treacă la produsele alternative, caz în care numărul acestora scade semnificativ.
Ce mai bună formulă rămâne aceea a echilibrului normativ. Reglementarea ar trebui să garanteze că orice produs fără fum disponibil îndeplinește standarde specifice de calitate și performanță și că dovezi științifice solide demonstrează profilul lor de risc redus. Desigur, e responsabilitatea celor care fac aceste reguli să controleze accesul minorilor la produsele nocive, dar și a producătorilor să se ocupe de promovarea și comercializarea corectă.
„Omenirea se confruntă cu probleme mult mai grave decât reglementarea produselor pe bază de nicotină care, în mod evident, nu e o prioritate. Totuși, nu trebuie să scăpăm din vedere o cifră relevantă: azi, un miliard de oameni din întreaga lume fumează. Așadar, reglementarea care ar putea veni în beneficiul lor n-ar trebui uitată în peisajul larg al priorităților politice globale”, consideră Nevena Crljenko, Vice President Public Affairs, PMI.
În ultimii 10 ani, guvernele au ales abordări diferite. În țările care au interzis sau au reglementat dur aceste produse (Turcia, Mauritius, Tailanda sau Brazilia), se observă o mică scădere (între 1 și 14%). Ai putea crede că e un lucru bun, dacă nu le compari cu țările care au ales o reglementare diferențiată și în care procentele scăderii sunt între 45 și 53% (Japonia, Noua Zeelandă, Islanda sau Suedia). E evident potențialul pe care guvernele ar putea să-l folosească pentru susținerea sistemelor de sănătate alegând pur și simplu o reglementare corectă a acestor produse.
„E important să se ia în calcul impactul pe care aceste alternative le au asupra întregii societăți, asupra sistemului de sănătate, dar și faptul că în multe situații aceste politici restrictive adâncesc inegalitățile sociale. Știm că 80% din consumul de țigări e în țările cu venituri mici și medii. E o oportunitate imensă pentru legislatori să îmbunătățească sănătatea publică”, consideră Christos Harpanditis.
În jur de un milion de pagini de documentație s-au adunat de-a lungul timpului, cu eforturi uriașe din partea celor implicați. FDA a avut nevoie de aproape 4 ani să ajungă la o concluzie, lucru frustrant la vremea respectivă, dar extrem de corect atunci când e vorba de livrarea unei decizii în interesul populației. În iulie 2020, americanii au autorizat produsul și comunicarea lui corectă către populație, care să înțeleagă beneficiile pe care le are asupra reducerii riscurilor când e vorba despre boli cauzate de substanțele nocive din fumul rezultat din ardere.
Fumătorii au dreptul să fie informați asupra riscurilor și beneficiilor produselor alternative, așadar guvernele au obligația să reglementeze și să creeze mediul în care întreaga societate să aibă acces la informație bazată pe știință și cercetare și să poată lua decizii mai bune.
Material realizat cu susținerea Philip Morris România