VIDEO Profit Health Forum- Doctor Alexandru Rogobete, Camera Deputaților: Digitalizarea nu înseamnă doar achiziție de echipamente. Imaginați-vă un medic care de 30 de ani analizează dosare în format clasic, iar acum vede totul grafic

Social   
VIDEO Profit Health Forum- Doctor Alexandru Rogobete, Camera Deputaților: Digitalizarea nu înseamnă doar achiziție de echipamente. Imaginați-vă un medic care de 30 de ani analizează dosare în format clasic, iar acum vede totul grafic

Digitalizarea nu înseamnă doar achiziție de echipamente. Înseamnă schimbarea viziunii, a mentalității, a modului de lucru.  Sănătatea românească nu mai are nevoie de teze de doctorat în formă de strategii, ci de legislație simplă, clară, aplicabilă, spune Alexandru Rogobete, președinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, la Profit Health.forum.

Evenimentul este organizat cu spriijinul Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Medima, MSD, Regina Maria, Salt Bank

Acesta a vorbit despre o nouă viziunie asupra sistemului de sănătate din România.Despre parteneriatul cu industria, despre schimbările profunde generate de digitalizare și despre nevoia unei legislații clare, eficiente și adaptate realității.

Urmărește-ne și pe Google News

Parteneriatul cu industria 

Evenimente

Oficialul a subliniat că toate proiectele importante din ultimii ani – de la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la cele finanțate de Banca Mondială – au fost posibile datorită unei relații corecte și transparente între autoritățile centrale și industrie. „Doar cine nu vrea nu vede rezultatele. Ele sunt vizibile cu ochiul liber. S-au întâmplat pentru că am lucrat împreună.”

Digitalizarea este una dintre cele mai importante direcții de reformă. Proiectele au început concret în 2023 și continuă în 2024, acoperind nu doar spitalele, ci și instituții precum serviciile de ambulanță, direcțiile de sănătate publică, subordonatele ministerului sau Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care dezvoltă o platformă informatică integrată.

Spitale complet digitalizate: exemple care pot fi multiplicate

Un exemplu concret a fost prezentat dintr-un spital în care clinica ATI, întreg blocul operator și secția de terapie intensivă funcționează în regim 100% digital, fără foi de observație pe hârtie. Proiectul a fost realizat încă din 2021, cu fonduri europene, utilizând experiența acumulată anterior la Timișoara.

„Mai important decât hardware-ul sau software-ul este omul care îl folosește. Change managementul e cheia. La noi, curba de învățare a durat un an. Am organizat workshopuri, traininguri cu specialiști pentru că medicii, asistenții, toți trebuie să se adapteze la un nou mod de lucru.”

ULTIMA ORĂ Ungaria anunță că se retrage din Curtea Penală Internațională CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ungaria anunță că se retrage din Curtea Penală Internațională

Oficialul a punctat dificultatea tranziției: „Imaginați-vă un medic care de 30 de ani analizează dosarele în format clasic, iar acum vede totul grafic, interactiv, cu tool-uri bazate pe inteligență artificială. Nu putem impune această schimbare brusc. Tranziția totală la digital este o știință în sine.”

Infrastructură modernă, legislație clară

În paralel cu digitalizarea, autoritățile susțin că România are în implementare investiții în sănătate în valoare de 12 miliarde de lei – o sumă considerată istorică. Dar alături de infrastructură, e nevoie și de o schimbare de mentalitate și de viziune legislativă.

„Avem tendința să facem strategii stufoase, care ajung să fie teze de doctorat. Între 2014 și 2021, România a pierdut mai mult de jumătate din fondurile alocate în sănătate pentru că strategiile nu s-au putut aplica. Indicatorii n-au fost atinși, iar sumele nu au fost decontate.”

Oficialul a pledat pentru o legislație simplă, aplicabilă, concentrată pe obiective clare. A subliniat că s-au făcut pași concreți pentru digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, implementarea sistemului de telemedicină și reformarea modului în care resursele sunt gestionate.

În centrul viziunii prezentate se află pacientul. Accesul rapid la propriile date medicale, transparența în utilizarea resurselor, reducerea birocrației, toate sunt obiective ale noului sistem digital.

„Viziunea pentru pacient se va schimba. Va avea acces mai ușor la informațiile medicale, va putea gestiona mai rapid și mai corect propriile date. Iar pentru sistem, asta înseamnă o utilizare mai eficientă a resurselor.”

„Spital digitalizat nu înseamnă doar soft și servere. Înseamnă oameni care lucrează complet diferit. Există în Europa specialiști care se ocupă doar cu tranziția de la sistemul clasic la cel complet digital. Asta facem și noi, și se vede deja.”

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru rogobete
digitalizare