Industria medicamentelor generice, inclusiv cele circa 40 de fabrici de profil din România, se confruntă cu o problemă majoră, impactul încă neclar, dar probabil de cel puțin 10-15 ori mai puternic decât se estima inițial, al directivei apelor urbane uzate. Dacă inițial la nivelul UE costul era estimat pentru industria genericelor la 1-1,5 miliarde de euro, acum este anticipat la 10-15 miliarde de euro, fără ca această estimare să fie una finală, atrage atenția Daniel Bran, președinte al Asociației pentru Medicamente Generice România (APMGR), la Profit Health.Forum.
Evenimentul este organizat cu spriijinul Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Medima, MSD, Regina Maria, Salt Bank
Potrivit acestuia, autoritățile din România ar trebui să sprijine industria medicamentelor generice și să se alăture altor state UE în a solicita simplificarea directivei și reevaluarea impactului.
O aplicare așa cum este în prezent, ar putea duce la o creștere cu 50-60% a prețului de producție și la eliminarea din fabricile din România a unor medicamente ieftine. 70% dintre pacienții din România sunt tratati cu medicamente generice, arată acesta.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
"Trebuie să asigurăm pacienților medicamentele, tratamentul de care au nevoie. Ori, ceea ce vreau să aduc în discuție este un lucru știut, directiva apelor urbane uzate. Această directivă, în momentul în care s-a dorit să fie implementată, s-a calculat un impact la nivelul Uniunii Europene de un miliard, un miliard și jumătate de euro.
Din nou, pe industrie. Bun, am înțeles. Acum când ar trebui să fie implementată, surpriza este că de fapt impactul asupra industriei este undeva la 10-15 miliarde. Deci de vreo 10-15 ori mai mult. Nu știm clar. Avem o directivă, vrem să o implementăm, dar nu știm de fapt cât costă. Noi în România avem 40 de fabrici de medicamente, toate de generice, și 20 dintre ele sunt fabrici mari. Dacă ne uităm la impact și îl împărțim la numărul de volume, nu știu, va fi poate un euro, poate doi pe unitate (de produs, n.r.), poate jumătate de euro, nu știm exact", a spus Daniel Bran.
Având în vedere că genericele sunt medicamentele ieftine, cu marje mici, costul pe care l-ar aduce directiva pe unitate de produs ar putea determina ca în anumite situații fabricarea acestora să nu mai fie rentabilă. Astfel, s-ar putea ajunge în situația în care unele medicamente ieftine să dispară din fabricile din România.
"La un medicament pe care îl vinzi cu 25 de lei, în care ai o substanță activă, un pachet, trebuie să îl transporti, plătești utilitățile, plătesti salarii, o asemenea directivă poate să impacteze prețul de producție cu 50-60%. Care va fi rezultatul? Pleacă medicamentul, scot. Nu pot să vând ceva cu 25 de lei dacă mă costă 35 de lei să-l produc. N-am cum.

Și măsura concretă pe care trebuie să o avem pe această directivă, și mă bucur că este și domnul Niculescu, reprezentant al Ministerului de Externe, până la urmă, este de a vedea, de a avea o decizie politică, în care împreună cu Ministerul Sănătății, Ministerul de Externe, Ministerul Mediului, să transmitem ... există o inițiativă în acest moment la nivel european, în care să solicităm împreună cu alte state, și alte state au aceeași problemă, încep să ridice discuții foarte serioase pe această temă, să solicităm simplificarea directivei omnibus. Haideți să reevaluăm impactul", a solicitat președintele APMGR.
O altă potențială problemă pentru producția de medicamente ar putea fi generată de barierele comerciale care se ridică la nivel global și de perturbările în fluxurile comerciale.
Chestiunea directivei UE rămâne, însă, una internă, care poate fi rezolvată prin implicarea statelor membre.
"Doar ca să închei. Așa este, foarte adevărat, 80% probabil din substanță activă este făcută în China și India și trebuie să vedem ce facem. O asemenea directivă nu cred că ne ajută. Și trebuie să avem această platformă, discuție comună cu ministerele și să transmitem un mesaj politic foarte clar. prin care să solicităm ca această directivă să fie simplificată, să fie repusă în discuție", a atras atenția Daniel Bran.
Sectorul genericelor - important pentru România
70% dintre pacienți sunt tratați cu medicamente generice, iar acestea reprezintă doar 20% din costul casei de asigurări cu medicamentele.
"Știm foarte clar că 70% dintre pacienții din România sunt tratați cu medicamente generice. Este un fapt. Iar banii pe care îi alocăm pentru medicamente generice pentru acești 70% dinspre pacienți sunt de 20% din fondurile Casei. Mai mult, din 2016 până în 2024, prin aducerea medicamentelor generice am avut o optimizare bugetară de 1 miliard de euro și am tratat de 3 ori mai mulți pacienți. Din cei 70% de pacienți, pacienții tratați cu medicamente generice, 90% dintre ei folosesc medicamente până în 50 de lei, iar jumătate medicamente pănă în 25 de lei. Acestea sunt medicamentele vulnerabile. Și orice acțiune asupra acestor medicamente duce, de fapt, la creșterea de costuri", arată președintele APMGR.
Pentru medicamentele cu preț mic, reducerea taxei clawback, o măsură "temporară" introdusă din 2009, ar trebui să continue.

"Lucrul este recunoscut de către autorități și sprijinul pe care îl avem pentru pacienții cu medicamente genetice este evident. Pentru că avem în ultimii ani o indexare a prețurilor medicamentelor până în 25 și 50 de lei, indexare care trebuie să continue, pentru că inflația este în fiecare an.
Din păcate, nu este odată la 5 ani. Deci indexarea trebuie să o avem și în acest an. Pe de altă parte, a scăzut clawback-ul de la 20% la 15%. O măsură temporară din 2009 care nu ar trebui aplicată medicamentelor generice pentru că, încă o dată, sunt foarte sensibile. Noi lucrăm cu cel mai mic preț din Europa. Dar avem și o taxă clawback de 15%, nu și are sensul. E clar, nu putem să mergem de la 20 sau 15 la 0.
Dar acest început de la 20 la 15, trebuie să mergem mai departe. Trebuie în acest an să ajungem la 10. Această taxă până la urmă, colectată, poate să fie mai mică decât pierderea pe care o avem prin costurile adiționale pe care le vom avea cheltuind pe medicamente mai scumpe, dacă cele ieftine dispar", a spus acesta.