UPDATE Prima reacție oficială a Apa Nova: Avem printre cele mai mici tarife

UPDATE Prima reacție oficială a Apa Nova: Avem printre cele mai mici tarife
scris 25 sep 2015

UPDATE: Apa Nova a transmis, printr-un comunicat de presă, că tarifele la apă practicate de companie în București se află pe locul 17 în topul celor mai mici prețuri ale celor mai mari 33 operatori de apă și canal din România, iar tarifele din Ploiești – pe locul 33 în acest clasament, întocmit pe baza datelor aferente lunii martie 2015 ale Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

Potrivit comunicatului, tariful acoperă cheltuielile de operare, întreținere, reabilitare, dezvoltare și modernizare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare, conform cerințelor contractului de concesiune.

Urmărește-ne și pe Google News

"În concordanță cu contractul de concesiune și actele adiționale ulterioare, Apa Nova București consideră că a respectat reglementările în domeniul specific de activitate referitoare la calitatea și continuitatea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare. Reglementatorul tehnic al concesiunii, în prezent Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice, a emis la termenele contractuale toate deciziile privind atingerea și menținerea conformității nivelelor de servicii", se spune în comunicat.

Apa Nova mai susține că ajustările tarifare au respectat întocmai prevederile contractului de concesiune și ale HG 1.019/2000 privind metodologia de ajustare a tarifelor. În plus, arată concesionarul serviciului publică de apă și canal din București, toate solicitările de ajustare ordinară a tarifelor, legate de evoluția inflației și a cursului euro/leu, au fost verificate, inclusiv veridicitatea datelor incluse în solicitări, și aprobate de către ANRSC.

"În ceea ce privește ajustările tarifare extraordinare, prin care tarifele sunt actualizate pentru a compensa fie clienții, fie Apa Nova București, în urma apariției unor evenimente neprevăzute, cum ar fi modificări ale legislației sau acordarea de fonduri nerambursabile, acestea au fost verificate de către Comisia Internațională de Experți ținând cont de evenimentul extraordinar invocat, impactul acestuia asupra fluxului de numerar al Apa Nova, corectitudinea calculelor și au fost emise recomandările în cadrul unui raport de expertiză adresat ANRSC, Apa Nova, și Primăriei Municipiului București, într-un interval de 30 de zile de la primirea solicitării, iar ANRSC a aprobat sau respins implementarea ajustărilor extraordinare în intervalul prevăzut de la primirea Raportului Comisiei de Experți, bazându-se exclusiv pe concluziile și recomandările cuprinse în acesta", se mai spune în comunicatul Apa Nova.

Tariful fără TVA al apei potabile în Capitală, aprobat de autorități și încasat de Apa Nova, concesionarul serviciului public de apă și canalizare din București, s-a majorat cu 125% din 2008 până în prezent.

Este perioada în care, potrivit procurorilor DNA, Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, și Costin Berevoianu, fost șef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei, dar și fost consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, ar fi făcut trafic de influență în favoarea companiei controlate de francezii de la Veolia, obținând pentru Apa Nova, contra unor sume de bani, beneficii sub formă de majorări de tarife, încheierea unor contracte cu instituțiile publice, avize, autorizații și hotărâri de consiliu favorabile sau evitarea luării unor măsuri nefavorabile.

Astfel, între 2008 și 2015, tariful fără TVA al apei potabile în București s-a majorat de la 2,06 lei la 4,64 lei/mc.

Toate majorările de tarif din intervalul menționat au fost aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) în baza contractului de concesiune semnat de Apa Nova cu Primăria Capitalei și a actelor adiționale la acesta, precum și a metodologiei de ajustare a tarifelor la apă în București, adoptată prin hotărâre de Guvern.

Metodologia de ajustare a tarifelor Apa Nova în Capitală a fost aprobată prin HG 1.019/2000.

Cea mai mare scumpire din ultimii ani a fost cea din 25 noiembrie 2011, de peste 36%, de la 2,61 lei/mc la 3,57 lei/mc. Scumpirea a venit după intrarea în funcțiune a stației de epurare a apelor uzate de la Glina, investiție de 108 milioane euro finanțată din fonduri UE (65%), precum și de Banca Europeană de Investiții (23%), BERD (9,3%) și Guvern (2,7%).

"Costurile privinnd operarea stației de epurare a apelor uzate Glina se ridică la peste 27 milioane euro anual. Conform contractului de concesiune și memorandumului de finanțare ISPA, costurile operării SEAU Glina nu intră în obligațiile concesionarului Apa Nova, nefiind cuprinse în tariful ofertat, acesta având obligația de a întreține și exploata SEAU Glina, cu condiția aprobării ajustării de tarif", se arăta într-un comunicat al Apa Nova din 25 noiembrie 2011.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie - aprilie 2011, Vlad Moisescu, apropiat al primarului sectorului 1, Constantin Chiliman, și fost trezorier al PNL, "s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012".

De asemenea, potrivit aceleiași surse, Vlad Moisescu ar fi facilitat, în perioada 2008 – 2015, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea Apa Nova, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București etc.

Apa Nova a mai scumpit semnificat apa în București în martie 2013, cu aproape 13%, justificând majorarea de preț prin necesitatea de a face rost de bani pentru unele lucrări de investiții solicitate de Primăria Capitalei, dar și de a compensa inflația și deprecierea leului față de euro survenite de la precedenta majorare de tarif, din 2010. Pe de altă parte, compania controlată de francezii de la Veolia promitea, la acea dată, o scădere de tarife cu 23% până la finalul anului 2016, scădere calculată fără a se ține cont de inflație și de alte ajustări extraordinare.

"Până la sfârșitul anului 2016, ca urmare a finalizării unor investiții importante pentru bucureșteni (programul Bucur pentru extinderi rețele apă/canalizare, casetă pentru prevenirea inundațiilor), tarifele pentru serviciile de apă și de canalizare vor scădea cu 23% deoarece se termină perioadele de aplicare pentru unele ajustări de tarif. Această scădere este calculată fără a lua în calcul inflația și alte ajustări extraordinare ale tarifului", se afirma într-un comunicat al Apa Nova de la finalul lunii februarie 2013.

Costin Berevoianu, fostul șef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei și fost consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL și omul de afaceri Ovidiu Semenescu au fost reținuți, joi seară, de procurorii DNA Ploiești, pentru trafic de influență, după ce au fost audiați în dosarul în care este vizată compania Apa Nova.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa nova
majorare tarif apa potabila
scumpire apa
scumpire apa canalizare
apa nova dna