VIDEO&FOTO Convoiul agabaritic record circulă pe străzile României: Inginerii au pregătit transportul aproape 1 an, au fost scoase toate semnele de circulație și panourile

Energie   
VIDEO&FOTO Convoiul agabaritic record circulă pe străzile României: Inginerii au pregătit transportul aproape 1 an, au fost scoase toate semnele de circulație și panourile

Turbina de aproape 800 de tone destinată uzinei din Mintia, un convoi agabaritic record pentru România, este transportată de compania germană Felbermayr și de austriecii de la Bauman.

Acestea folosesc un trailer special, numit SPMT (Self Propelled Modular Transporter), arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News
OMV Petrom și gigantul Monsson reconvertesc mineri. O fabrică va fi construită în Valea Jiului CITEȘTE ȘI OMV Petrom și gigantul Monsson reconvertesc mineri. O fabrică va fi construită în Valea Jiului

Nu necesită un vehicul de tractare, fiind controlat printr-un panou de comandă.

De asemenea, se utilizează o tehnologie numită flyover, care permite avansarea în curbe și traversarea podurilor ce nu au fost proiectate să reziste la un tonaj atât de mare.

VIDEO Ștefan Both

Inginerii au pregătit acest transport timp de aproape un an. În cadrul pregătirilor s-au efectuat întăriri pentru poduri, s-au asigurat trecerile de cale ferată și s-a verificat traseul.

EXCLUSIV DOCUMENTE Blocaj în relația dintre 2 coloși energetici - CEO și Tinmar - parteneri în proiecte-cheie de înlocuire a centralelor pe lignit din Oltenia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENTE Blocaj în relația dintre 2 coloși energetici - CEO și Tinmar - parteneri în proiecte-cheie de înlocuire a centralelor pe lignit din Oltenia

De pe traseu au fost eliminate toate semnele de circulație și panourile care ar fi putut încurca transportul. Pe autostradă au fost montate semne de circulație provizorii, care indică șoferilor limitările de viteză și zonele unde drumul se îngustează.

La Mintia, județul Hunedoara, prinde contur cea mai mare centrală pe gaz din Uniunea Europeană, transmite ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

El arată că aceasta ar urma să fie pusă în funcțiune în totalitate în anul 2026.

VIDEO Fuziune nucleară: oamenii de știință reușesc să mențină o plasmă timp de 22 de minute, un record CITEȘTE ȘI VIDEO Fuziune nucleară: oamenii de știință reușesc să mențină o plasmă timp de 22 de minute, un record

Pentru aceasta este adusă o turbină de mari dimensiuni, transportată cu un convoi agabaritic record pentru România. ”Fiecare MW nou pentru România înseamnă șansa românilor și companiilor românești de a avea facturi mai mici și un pas înainte spre obiectivul nostru: România, exportator de energie”, arată Burduja.

Cel mai mare transport agabaritic care a rulat până acum pe rețeaua rutieră din România a intrat în țară.

Acesta a intrat în România prin punctul de trecere a frontierei Nădlac I transportul agabaritic care duce o turbină la termocentrala Mintia aflată în plin proces de retehnologizare.

ULTIMA ORĂ Intenție de intrare în grevă de luna viitoare la operatorul sistemului energetic național și la filiala sa de mentenanță. În ce condiții e permisă greva în sectorul energiei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Intenție de intrare în grevă de luna viitoare la operatorul sistemului energetic național și la filiala sa de mentenanță. În ce condiții e permisă greva în sectorul energiei

Convoiul se va deplasa în perioada 23.02.2025 – 04.03.2025 pe următorul traseu:

 Nădlac 1 PTF – DN7 – Nădlac 2 PTF - DN7G – A1 – Giarmata – DJ691 – Pieschia – DJ691 – Alios – DJ691 – Neudorf – DJ682 – Lipova (str. Timișorii – pod Lipova – DN7) – DN7 – Ilia – A1 – Grind – DN68A – Săcămaș – DN7 – Termocentrala Mintia.

Convoiul are o lungime totală de 128 m, lățime de 6 m, înălțime de 5,4 m și greutate 788 tone.

CONFIRMARE OMV Petrom ridică o nouă fabrică, extinde rețeaua de încărcare pentru mașini electrice și devine primul producător major de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OMV Petrom ridică o nouă fabrică, extinde rețeaua de încărcare pentru mașini electrice și devine primul producător major de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est

Acest transport va parcurge aproximativ 264 de km din rețeaua rutieră națională și are o serie de elemente spectaculoase și inovative la nivel european, care privesc amplasarea a două macarale necesare montării și demontării structuriilor de tip „flyover” necesare traversării sructurilor de pe traseu.

Anterior a fost relatat că un transport agabaritic gigantic (788 tone) va traversa vestul României.

â.

Germanii de la E.ON primesc milioane de euro din fonduri UE pentru a extinde infrastructura de încărcare a mașinilor electrice și în România CITEȘTE ȘI Germanii de la E.ON primesc milioane de euro din fonduri UE pentru a extinde infrastructura de încărcare a mașinilor electrice și în România

VIDEO&FOTO Convoiul agabaritic record circulă pe străzile României: Inginerii au pregătit transportul aproape 1 an, au fost scoase toate semnele de circulație și panourile

Transportul face parte dintr-un contract ce cuprinde peste 250 de componente care au început să fie livrate la Mintia încă din luna iunie 2024 și au termene fixe de instalare pe fundații.

ULTIMA ORĂ Tranzacție: Unul din cei mai mari investitori în energie regenerabilă din lume a preluat un sfert din cel mai mare proiect eolian din România subvenționat prin schema CfD CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: Unul din cei mai mari investitori în energie regenerabilă din lume a preluat un sfert din cel mai mare proiect eolian din România subvenționat prin schema CfD

Guvernul a declarat proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice. 

Noua centrală, amplasată în județul Hunedoara, va funcționa pe baza unor tehnologii moderne și eficiente, utilizând turbine cu gaz și abur, cu o capacitate instalată totală de 1,770 MW.

Prin această investiție, estimată la 1,4 miliarde de euro, se vor crea sute de locuri de muncă și se va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aliniindu-ne obiectivelor europene de decarbonizare. Centrala va produce anual aproximativ 12,159 GWh de energie electrică, având o durată de viață proiectată de 30 de ani.

Profit.ro a anunțat în primăvară că proiectul noii unități de producție de energie electrică pe gaze naturale, pe care cumpărătorul activelor fostei termocentrale Mintia, Mass Global Energy Rom a antreprenorului iordanian Ahmad Ismail Saleh, s-a angajat să o ridice pe amplasament a primit acord de mediu.

Acordul a fost emis pentru construirea noii centrale electrice pe gaz de la Mintia, din județ.

Cehia ridică vârsta de pensionare, pentru a face față îmbătrânirii CITEȘTE ȘI Cehia ridică vârsta de pensionare, pentru a face față îmbătrânirii

Centrala este considerată cel mai mare obiectiv industrial din România, având în vedere investiția estimată la 1,4 miliarde de euro, care ar urma să fie realizată până în anul 2026.

″Noua centrală va produce energie electrică în condiții mai prietenoase cu mediul, datorită emisiilor foarte scăzute de pulberi PM 10 și PM 2,5, cu impact minim asupra mediului. Mai mult decât atât, oxizii de sulf care se găseau în trecut printre emisiile centralei, nu mai există în noul proiect, după cum arată documentele care au stat la baza acordului. După spusele colegilor de la APM Hunedoara, care au gestionat tot acest demers din punct de vedere al protecției mediului, prima turbină va ajunge în centrală până la finalul lunii mai”, a anunțat atunci președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Comisia Europeană dispune măsuri împotriva a 20 de companii aeriene CITEȘTE ȘI Comisia Europeană dispune măsuri împotriva a 20 de companii aeriene

″Să sperăm că va face mult bine zonei, în primul rând pentru că se schimbă combustibilul. Nu va mai arde cărbune, ci gaz metan, iar impactul asupra schimbărilor climatice va exista și în acest caz, pentru că gazul metan tot carbon este, dar vor fi eliminate celelalte noxe care provocau probleme: praful și oxizii de sulf. Din punct de vedere al muncii de autorizare, pe lângă aplicarea legislației de evaluare a impactului asupra mediului, asupra biodiversității sau sănătății populației, am fost nevoiți să ne consultăm și cu Ungaria și Serbia, ambele exprimându-și susținerea pentru proiect″, a spus directorul executiv al APM Hunedoara, Georgeta Barabaș.

Contractul de inginerie, construcție și punere în funcțiune a noii centrale a fost încheiat în urmă cu circa doi ani de către dezvoltatorul Mass Global Energy Rom cu unul dintre cele mai mari și mai vechi conglomerate de construcții din Grecia, Avax Group. Înțelegerea prevede un buget total de 673,5 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
noua centrală mintia
mintia centrală gaze
mass global energy rom