Directorul general al Apa Nova, Bruno Roche, autoriza personal plăți care reprezentau, în realitate, mita pentru politicieni, precizează DNA. Anchetatorii arată și că primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a luat o poziție publică dură referitor la compania Apa Nova, până în momentul în care consilierul său, Vlad Moisescu, a început să primească mită. Astfel, Apa Nova a crescut tarifele cu aproape 125%, grație înțelegerii găsite la politicieni, evident în dauna bucureștenilor. Mita totală a fost de 55 de milioane de lei.
Rețeaua „Apa Nova” manifesta un dispreț total față de bucureștenii cărora le-au fost majorate tarifele la apă și canalizare, reiese din referatul prin care DNA cere arestarea preventivă a fostului trezorier al PNL Vlad Moisescu (de asemenea un apropiat al primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman), a fostului consilier al primarului general Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, dar și a intermediarului Ovidiu Semenescu.
Astfel, notează procurorii, „din probatoriul administrat transpare disprețul pentru interesul și siguranța populației (Costin Berevoianu: „Acolo era scris să discutăm de siguranța populației, dă-o bă în p… a mă-sii” – convorbire din 20.01.2011), precum și faptul că pot mitui pe oricine în contextul în care câștigă suficient de mult cât să aibă posibilitatea să facă acest lucru (Mihai: „În capul lor este că dacă câștigă suficient de mult pot mitui judecătorul, polițist … și așa mai departe” – convorbire din 13.08.2015)”.
Cum funcționa rețeaua
Anchetatorii arată că cel care intermedia relația dintre compania Apa Nova și consilierii primarilor Andrei Chiliman și Sorin Oprescu era Ovidiu Semenescu. Astfel, acesta a reușit să obțină contracte adiționale, ba chiar și hotărâri de consiliu local, în baza cărora Apa Nova a majorat tarifele cu 125%, din 2008 până în prezent.
În schimb, firmele lui Semenescu au primit contracte de la Apa Nova, fără organizarea de licitații, de 55 de milioane de lei. Procurorii DNA arată că este vorba despre contracte fictive, care să justifice, de fapt, mita. Banii erau apoi transferați, în baza altor contracte fictive, din firmele lui Semenescu către societăți comerciale indicate de Vlad Moisescu și Costin Berevoianu.
Procurorii DNA notează că mita era aprobată de însuși directorul general al Apa Nova de la vremea respectivă: „Plățile au fost autorizate de ROCHE BRUNO-DANIEL-PAUL (în calitate de director general al SC APA NOVA BUCUREȘTI SA, respectiv administrator unic al SC VEOLIA APĂ SERVICII SRL), fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispoziția exclusivă a decidenților”.
Invitație la mită
Procurorii DNA arată și cum primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, și-a modificat atitudinea publică față de Apa Nova. Astfel, explică anchetatorii, Andrei Chiliman a fost cel care a criticat public și în termeni foarte duri contractul cu Apa Nova: „În anul 2008, contractul de concesiune încheiat de SC APANOVA SA cu Consiliul General al mun. București, privind concesionarea serviciului de apă și canal la nivelul capitalei era în pericol să fie reziliat. Unul dintre cei mai mari contestatari ai modalității defectuoase de realizare a obligațiilor contractuale a fost primarul Chiliman Andrei Ioan. Acesta a contestat la momentul respectiv inclusiv modalitatea de atribuire a contractului”, se spune în referatul DNA.
Intermediarul Ovidiu Semenescu a înțeles rapid ce trebuie să facă, arată DNA: „Pentru a opri presiunea făcută public de către primarul Chiliman Andrei Ioan și structura politică pe care o reprezenta acesta, respectiv PNL București, asupra SC APANOVA SA, Semescu Ovidiu Traian a luat legătura cu Moisescu Vlad Octavian căruia i-a cerut sprijinul. Rolul lui Moisescu Vlad Octavian, lider informal al PNL București, în înțelegerea cu Semenescu Ovidiu Traian a fost ca, prin folosirea influenței pe care o avea la nivelul Primăriei Generale a mun. București și Consiliului General al mun. București, dar și asupra primarului Chiliman Andrei Ioan și a Consiliului Local al Sectorului 1 București, să oprească acțiunile de contestare a concesiunii de către Primăria Sectorului 1 București, consilierii locali și consilierii generali ai PNL”.
Iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate: „Moisescu Vlad Octavian a intervenit, iar din acel moment rezultatele activității lui au fost publice, presiunea asupra concesionarului dispărând”.
Liderul de sindicat, menționat în referat
Până și liderul de sindicat avea cunoștință, ba chiar a avizat unul dintre contractele încheiate de Apa Nova și o societate a soției intermediarului Ovidiu Semenescu. „APA NOVA S.A. BUCUREȘTI are încheiat contract de prestări servicii cu cabinetul stomatologic al SC STOMPROCED S.R.L., aparținând soției lui Berevoianu Costin. În baza acestui contract S.C. APA NOVA S.A. a decontat sumele reprezentând contravaloare servicii stomatologice acordate angajaților, aprobate în prealabil de TURCUMAN NICOLAE – liderul sindicatului angajaților APA NOVA București (în anul 2014, suma de 1.236.990 lei)”, se menționează în Referatul de arestare.
Soția unui fost ministru de Interne, interceptată telefonic
Odată ce DNA a descins la sediul Apa Nova, pentru a ridica documente necesare anchetei, unul dintre membrii Consiliului de Administrație a început să se intereseze ce anume au căutat procurorii. Astfel, Lavinia Săniuță, soția fostului ministru de Interne Marian Săniuță, a fost interceptată telefonic, în timp ce se interesa de stadiul cercetărilor, la un subaltern, Mădălin Jorj Mihailovici, fost director general al companiei Apele Române. Convorbirea a avut loc în dimineața zilei de 21 august 2015.
„SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Alo!
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Sărut-mâna, bună-dimineața! Mă scuzați, că eram sub duș.
SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Bună-dimineața! Nu, scuze.
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Am plecat, sunt în drum spre birou. Vă ascult.
SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Am înțeles.
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Mă scuzați, dar chiar nu am reușit astăzi să ajung la 7 la birou, că nu mai aveam...
SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Nicio problemă! Nu, dar voiam să știu cum s-a terminat.
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: S-a terminat că au luat documentele cât au găsit.
SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Da?!
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Sunt unele care, destul de multe găsite, altele care nu avem.
SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Dar ce nu avem în principiu?
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Păi, n-au găsit, la unele contracte nu au găsit în spate rapoarte, proiecte și așa mai departe.
SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Am înțeles. Am înțeles. : Dar s-au purtat frumos?
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Nu, au fost, din punctul meu de vedere, au fost deosebit de eleganți”.
Apa Nova avea propriul serviciu de informații
Cum în rețea erau implicați de la politicieni la cetățeni străini care conduc grupul Veolia, proprietarul Aspa Nova, suspecții au luat măsuri pentru a nu fi depistați. Astfel, menționează procurorii DNA, la nivelul Apa Nova a fost creat un serviciu de informații privat. ”Deosebit de important este și faptul că, la nivelul SC APA NOVA București SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foști lucrători ai serviciilor de informații care efectuează filaje și interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic și care încearcă în acest mod să țină sub control divulgarea de către angajații companiei de date care să conducă la depistarea activităților nelegale derulate”, se precizează în referat.
Cine i-a denunțat
Rețeaua Apa Nova a fost denunțată de omul de afaceri Alexandru Horpos, care controlează compania de construcții Straco, și el cercetat de procurori.
Astfel, Horpos le-a relatat anchetatorilor despre cum i-a dat mită disimulată intermediarului Ovidiu Semenescu, pentru a obține contracte de la Apa Nova. ”În cursul lunii iulie 2012, în schimbul unor foloase materiale, pretinse de la denunțătorul HORPOS ALEXANDRU, respectiv suma de 900.000 euro, disimulată prin cesiunea a 30% din acțiunile FRISERV SA, societate deținută de HORPOS ALEXANDRU, către S.C. S.I.S. FINANCE SA, administrată de Semenescu Ovidiu Traian, acesta din urmă a facilitat încheierea contractelor derulate din anul 2011 și până în prezent - cu o valoare totală de 50.000.000 euro, de S.C. STRACO GRUP S.R.L. București, administrată de HORPOS ALEXANDRU, cu S.C. APA NOVA SA București”, notează DNA.
Cine deține Apa Nova
Acționar majoritar al Apa Nova este grupul francez Veolia, ce deține 73,69%, în vreme ce municipalitatea are 16,31% din acțiuni, iar asociația salariaților – 10%. Consiliul de Administrație este format din președintele Philippe Guitard și Gyorgy Palko, Bruno Roche, Lavinia Săniuță, Nicolae Turcuman, Valeria Mateescu și Valentin Rădulescu.