Paradox - Românii nu au bani de pus deoparte, dar se gândesc tot mai mult la credite

Social   
Paradox - Românii nu au bani de pus deoparte, dar se gândesc tot mai mult la credite

Doar 1 din 10 români are economii care să îi permită să doarmă liniștit.

VEZI AICI ȘI Unu din cinci români trăiește la standarde europene de venituri – o treime dintre aceștia sunt bugetari. Populația generală nu crede că o ducem mai bine după aderarea la UE

Urmărește-ne și pe Google News

Inflația ridicată din ultimii ani, la pachet cu instabilitățile de toate felurile, au redus capacitatea oamenilor de a face economiii. Și totuși, relevă un sondaj realizat de una dintre băncile mici, de retail, din România, apetitul pentru credite crește și aceasta, aparent paradoxal, tocmai pentru că populația nu are suficienți bani puși deoparte pentru a achiziționa bunurile și serviciile necesare, arată SiguranțaFinanciară.ro.

Mesaj neobișnuit de dur al unui medic român: Țărani cocliți și analfabeți, la care se umflă placajul pe ei cum că nu sunt tratați corect în spitale. Veniți în UPU ca niște milogi ordinari fără legătură cu urgența medicală! CITEȘTE ȘI Mesaj neobișnuit de dur al unui medic român: Țărani cocliți și analfabeți, la care se umflă placajul pe ei cum că nu sunt tratați corect în spitale. Veniți în UPU ca niște milogi ordinari fără legătură cu urgența medicală!

Creșterea prețurilor și cheltuielile mai mari decât bugetul disponibil în tot mai multe familii determină o nevoie tot mai mare de creditare, crescând interesul pentru împrumuturi în 2025.

Potrivit sondajului doar 11,4% dintre respondenți consideră că au reușit să economisească suficient în 2024, raportat la nevoile și așteptările lor financiare.

Mișcare pregătită: Funcționarii publici să fie evaluați anual și prin verificarea, în scris, a cunoștințelor teoretice legislative CITEȘTE ȘI Mișcare pregătită: Funcționarii publici să fie evaluați anual și prin verificarea, în scris, a cunoștințelor teoretice legislative

Alți 43% spun că au reușit să pună deoparte sume foarte mici, 32% nu au economisit deloc, iar aproape 14% au fost nevoiți să apeleze la economii, reducând astfel fondurile disponibile pentru situații neprevăzute. În schimb, aproape 28% spun că au făcut un credit în 2024 sau au în plan în viitorul apropiat, în timp ce alți aproape 24% dintre respondenți spun că au deja credite în derulare.

În ceea ce privește motivele pentru care românii ar lua un credit, aproape 28% spun că nu au suficiente economii la care să apeleze atunci când au nevoie, iar 20% susțin că cheltuielile le depășesc bugetul disponibil.

Pentagonul declanșează concedierea a mii de angajați CITEȘTE ȘI Pentagonul declanșează concedierea a mii de angajați

Dintre cei care spun că ar avea nevoie de finanțare, aproape o treime iau în calcul  un credit pentru o achiziție importantă, cum ar fi o mașină. Alți aproape 27% ar apela la un împrumut pentru cheltuieli neprevăzute, 22% pentru cheltuieli legate de sănătate, iar 20,7% pentru a se descurca mai ușor cu cheltuielile curente.

Dacă ar fi să acceseze un credit în perioada următoare, circa un sfert dintre respondenți se gândesc la o sumă mai mare de 80.000 de lei, 15% între 10.000 și 25.000 de lei, iar iar 41% ar accesa un împrumut pentru sume mai mici de 10.000 de lei.

FOTO Ministrul Finanțelor reclamă: Astăzi mi-a fost spart contul de Facebook! CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Finanțelor reclamă: Astăzi mi-a fost spart contul de Facebook!

Totodată, peste 60% spun că ar alege un credit de nevoi personale, și doar puțin peste 14% un credit ipotecar.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit bancar
dobanzi