Electrocentrale București (ELCEN) susține că nu practică așa-numita "subvenție încrucișată" de care este acuzată, prin majorarea artificială a costurilor energiei termice furnizate RADET, și că acest lucru poate fi verificat prin măsurători directe.
ELCEN își prezintă poziția într-un comunicat emis ca urmare a materialului Profit.ro privind acțiunea în instanță declanșată de RADET și Primăria București împotriva felului în care ANRE stabilește prețul reglementat a energiei termice livrate de ELCEN regiei de termoficare din Capitală.
În comunicat, ELCEN arată că repartizarea costurilor cu combustibilul între energia electrică și cea termică produsă în centralele sale de cogenerare a avut la bază reglementarea ANRE potrivit căreia energia termică în cogenerare este produsă cu un randament de 90%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Restul costurilor din structura de costuri au fost repartizate în mod proporțional cu producțiile realizate. Nu poate fi acceptată ideea de subvenție încrucișată prin distribuirea costurilor astfel încât să fie defavorizată energia termică, întrucât randamentul reglementat de ANRE de 90% este un randament realist, el putând fi măsurat în mod direct. Prin urmare, nu există costuri direcționate de la energia electrică care să încarce costurile pentru energia termică", se spune în documentul citat.
RADET și PMB au dat în judecată ANRE reclamând faptul că modalitatea în care ANRE a stabilit prețul reglementat al energiei termice livrate anul acesta de Electrocentrale București (ELCEN) către RADET este incorectă, iar rezultatul - total defavorabil Regiei de Termoficare.
Astfel, RADET și PMB au cerut anularea deciziei ANRE din noiembrie anul trecut de stabilire a prețului reglementat pentru energia termică livrată în anul 2016 de centralele ELCEN CET Sud, CET Vest, CET Progresu și CET Grozăvești.
CITEȘTE ȘI Cum au introdus Guvernul și SRI "monopolizarea resurselor naturale" pe lista amenințărilor la securitatea naționalăDe asemenea, cele două instituții au cerut suspendarea ordinelor ANRE de instituire și modificare a metodologiei de stabilire și ajustare a prețurilor pentru energia electrică și termică produsă în centrale de cogenerare ce beneficiază de schemă de sprijin prin bonus de cogenerare.
"Modul în care a fost stabilit prețul reglementat de livrare a energiei termice la ELCEN ne este total defavorabil. Practic, este vorba de o subvenție încrucișată, costurile de producere a energiei electrice sunt descărcate pe prețul de livrare a energiei termice pentru RADET, ceea ce este ilegal", a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al RADET, Valentin Vițalariu.
Mai precis, este vorba de alocarea costurilor comune ale cogenerării pe cele două rezultante ale acesteia, energia electrică și energia termică. Suspiciunea este că sunt "umflate" costurile energiei termice, care este livrată la preț fix reglementat de ANRE cu obligativitatea acoperirii tuturor costurilor, pentru a se reduce prețul de cost al energiei electrice, astfel încât aceasta să aibă un preț de vânzare mai atractiv pe piețele concurențiale administrate de bursa OPCOM.
CITEȘTE ȘI SUA: Prețul benzinei a coborât la 50 de cenți pe litru, minimul ultimilor șapte aniNu este pentru prima oară când RADET acuză ELCEN și ANRE de subvenționare încrucișată a producției de energie electrică prin prețul energiei termice, atât producătorul de agent termic, cât și instituția de reglementare respingând de fiecare dată acuzațiile.
Anul trecut, președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, declara că Regia va cere în justiție anularea ordinelor ANRE privind metodologia de stabilire a prețurilor reglementate la energia termică și suspendarea tuturor plăților scadente către ELCEN, până la pronunțarea instanței în această speță. În replică, cei de la ELCEN au declarat că nu practică subvenție încrucișată și că repartizarea cheltuielilor fixe comune procesului de cogenerare pe energie termică și energie electrică se efectuează proporțional cu numărul de MWh echivalenți produși.
La rândul său, ANRE a arătat că "acuzația că se practică o subvenție încrucișată între energia termică și energia electrică este complet nefondată, calculul prețului energiei termice neavând la bază o alocare de costuri între energia electrică și cea termică".
CITEȘTE ȘI Situație aparent hilară: Celebrul constructor de drumuri Tel Drum se apucă de vânătoareDin cauza faptului că Primăria Capitalei are restanțe mari la achitarea către RADET a subvențiilor la prețul final al gigacaloriei pentru populație, RADET a acumulat față de ELCEN datorii totale de aproape 3,6 miliarde lei. Urmare a acestor datorii, ELCEN a acumulat datorii mari față de furnizorii de gaze naturale, în primul rând față de Romgaz.
ELCEN a convocat, de altfel, o AGA pe 25 ianuarie 2016 pentru a aproba contractarea serviciilor unei case de avocatură în scopul de a da în judecată Primăria Capitalei pentru neachitarea subvențiilor, dar și angajarea unui consultant pentru soluționarea blocajului financiar dintre ELCEN și RADET și a problemei alimentării cu energie termică a Bucureștiului.
Romgaz a prelungit, la finalul anului trecut, contractul de livrare de gaze naturale cu ELCEN până pe 31 ianuarie 2015, însă pentru semnarea unui nou contract pe termen mai lung, producătorul de gaze a solicitat ELCEN garanții suplimentare, declara, la acea dată, pentru Profit.ro, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu.