Directorii APIA au fost reținuți de DNA: 26 de milioane de euro, virate, ilegal, în Cipru

Directorii APIA au fost reținuți de DNA: 26 de milioane de euro, virate, ilegal, în Cipru
scris 6 oct 2015

Directorul general al APIA, Gheorghe Dorel Benu, adjunctul său, Melinda Klara Kerekeș și un șef de serviciu au fost reținuți de DNA pentru 24 de ore. Ancheta DNA a fost efectuată în colaborare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), care a solicitat informații de la autoritățile din Bulgaria, Cipru, Italia, Germania și Suedia pentru documentarea cazului.

Potrivit procurorilor DNA, conducerea Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură (APIA) a acordat contracte de 26 de milioane de euro, unei firme din Bulgaria, cu toate că știa că aceasta nu îndeplinește condițiile legale. Compania urma să livreze APIA făină și ulei ce trebuiau împărțite persoanelor defavorizate, printr-un program derulat din fonduri europene. 

Urmărește-ne și pe Google News

Mai mult, notează DNA, deși societatea din Bulgaria nu și-a respectat obligațiile asumate prin contractele încheiate, directorii APIA au aprobat plata banilor în avans, către un cont deschis la o bancă cipriotă, ce nu era menționat în documente.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Până la urmă APIA a primit doar 2,68% din cantitatea de ulei plătită și 29% din cea de făină.

APIA nu poate executa scrisorile de garanție bancară, care nici măcar nu sunt emise de o bancă din România, ci de către una din Bulgaria, pentru simplul motiv că plata a fost făcută într-un alt cont decât cel menționat în contracte, către o bancă din Cipru. 

Ancheta DNA a fost efectuată în colaborare cu specialiștii Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) de la Bruxelles, care au contactat investigatori din Bulgaria, Cipru, Italia, Germania și Suedia, în încercarea de a da de urma banilor virați din România.  

Directorul general al APIA, Gheorghe Dorel Benu, este acuzat de abuz în serviciu și spălare de bani, în vreme ce adjuncta sa, Melinda Klara Kerekeș de instigare la comiterea acestor infracțiuni. DNA l-a pus sub acuzare și pe șeful Serviciului Direcția Măsuri de Piață din cadrul APIA, Anton Giminadis. 

Reținerile vin ca urmare a perchezițiilor de ieri, de la sediul APIA.

Asta după ce un alt fost director general adjunct al APIA, Aurel Pană, tocmai ce a fost condamnat, definitiv, la șapte ani și șase luni de închisoare, pentru fapte de corupție în legătură cu distribuirea uleiului către persoanele defavorizate.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
apia
directori
retinuti
dna