Autorizațiile de siguranță ale CET-urilor bucureștene expiră anul acesta, ELCEN n-a avut bani de investiții în 2015

Autorizațiile de siguranță ale CET-urilor bucureștene expiră anul acesta, ELCEN n-a avut bani de investiții în 2015
scris 18 iul 2016

Autorizațiile de siguranță ale principalelor CET-uri bucureștene, aparținând Electrocentrale București (ELCEN), expiră în 2016, în condițiile în care ELCEN nu a avut bani pentru a efectua de anul trecut lucrările necesare reînnoirii acestor autorizații, acestea urmând a fi realizate anul acesta, potrivit Guvernului.

Astfel, în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului ELCEN pe 2016 se menționează că elaborarea acestuia s-a făcut "avându-se în vedere inclusiv nivelul total al cheltuielilor, care a fost estimat funcție de necesarul de materiale și servicii necesare desfășurării în condiții de siguranță în exploatare și eficiență a activității, acesta fiind o consecință a lipsei de cash-flow din anul 2015, datorat gradului de încasare scăzut de la principalul client RADET București (66,92%)".

Urmărește-ne și pe Google News

"Ca urmare a  acestui lucru, nu au putut fi efectuate o serie de cheltuieli necesare, în anul 2016 fiind scadente termenele de valabilitate ale autorizațiilor ISCIR/CNCIR indispensabile funcționării CET-urilor", se arată în documentul citat. ELCEN operează CET-urile Grozăvești, Progresu, București Sud și București Vest, care asigură împreună 90% din totalul necesarului de energie termică al Capitalei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANCOM: Clienții operatorilor telecom pot solicita despăgubiri dacă este depășită durata de soluționare a reclamației sau de remediere a deranjamentului produs CITEȘTE ȘI ANCOM: Clienții operatorilor telecom pot solicita despăgubiri dacă este depășită durata de soluționare a reclamației sau de remediere a deranjamentului produs

Este vorba de autorizațiile de siguranță în funcționare ale CET-urilor ELCEN emise de către Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR), precum și de către Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).

CNCIR a fost înființată în 2010, ca urmare a reorganizării prin divizare a ISCIR.

Astfel, potrivit proiectului de buget al ELCEN pe 2016, cheltuielile de exploatare ale companiei sunt stabilite la 1,873 miliarde lei anul acesta, în creștere cu peste 10% față de nivelul realizat în 2015 (1,664 miliarde lei).

"Profitul propus pentru anul 2016 este de 30 milioane lei, în scădere cu 78,76% față de realizatul 2015. Scăderea veniturilor și respectiv a profitului este datorată în principal condițiilor economice în care își desfășoară activitatea societatea, prin eliminarea pieței reglementate, energia electrică fiind vândută la prețurile pieței libere; totodată, energia termică are preț reglementat pe componentele industial și casnic conform deciziilor ANRE", se precizează în nota de fundamentare a proiectului de HG. Anul trecut, ELCEN a raportat un profit net de 107,5 milioane lei.

Mai puțin de jumătate dintre români trăiesc în locuințe branșate la rețele de canalizare CITEȘTE ȘI Mai puțin de jumătate dintre români trăiesc în locuințe branșate la rețele de canalizare

Bugetul prevede și reducerea numărului de personal cu 35 persoane, prin disponibilizări individuale pentru care au fost prevăzute plăți compensatorii. Astfel, Executivul estimează că ELCEN va încheia anul acesta cu un număr de 2.140 de salariați.

"În anul 2016 se prevăd plăți restante în sumă de 561,335 milioane lei, sumă aprobată prin Memorandum în ședința Guvernului din data de 13.04.2016. Față de aceasta, societatea a prezentat un program de măsuri cu termene clare, asumate de Consiliul de Administrație. La finalul anului 2016 sunt prevăzute creanțe restante în sumă totală de 3.272.877.000 lei, principala cauză de acumulare fiind neîncasarea datoriilor de la RADET București, care sunt în procent de 93,59% din totalul acestora, respectiv 3.063.115.000 lei. Neîncasarea crențelor de la RADET București a dus la un deficit de cash-flow pe care Electrocentrale București SA l-a finanțat prin contractarea unor credite bancare, purtătoare de dobânzi, precum și prin creșterea datoriilor către furnizori, la 31.12.2015 datoriile totale ale Electrocentrale București fiind de 2.018.267.000 mii lei", se mai arată în documentul citat.

Cum joci Pokemon Go - sfaturi pentru o vânătoare eficientă CITEȘTE ȘI Cum joci Pokemon Go - sfaturi pentru o vânătoare eficientă

ELCEN, furnizorul de agent termic al RADET, încearcă fără succes de jumătate de an să contracteze un credit bancar pentru achitarea unei părți din datoriile restante față de Romgaz. Astfel, de la începutul acestui an, compania a anulat, din lipsă de oferte, trei licitații pentru contractarea unui credit de până în 400 de milioane de lei.

Ultima licitație, anulată în urmă cu două săptămâni, avea ca obiect contractarea unui împrumut cuprins între 200 și 400 de milioane de lei, destinația banilor fiind “achitarea arieratelor față de furnizorii de combustibil tehnologic din țară, inclusiv serviciile auxiliare privind transportul și distribuția gazelor natural”.

“Nu a fost depusă nicio ofertă sau au fost depuse oferte care, deși pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate datorită modului neuniform de abordare a soluțiilor tehnice și/sau financiare”, se arată pe pagina www.e-licitatie.ro (SEAP). ELCEN a mai anulat, în februarie și aprilie, două proceduri de atribuire care urmăreau obținerea unui credit de 400 milioane de lei. Motivul – lipsa ofertelor.

Românii au făcut plăți cu cardul în străinătate de 5,3 miliarde lei în 2015 CITEȘTE ȘI Românii au făcut plăți cu cardul în străinătate de 5,3 miliarde lei în 2015

Alte cinci licitații, care vizau credite cuprinse între 150 și 340 milioane de lei, au fost încheiate fără succes în perioada octombrie 2012 – decembrie 2015 din cauză că băncile nu au depus oferte sau acestea nu puteau fi luate în considerare.

La finalul anului trecut, ELCEN datora Romgaz peste 389 milioane de lei pentru gaze naturale livrate și neplătite.

ELCEN suferă din cauza datoriilor istorice de 3,22 miliarde lei ale RADET, Regie controlată de Primăria Capitalei, din care 2,67 miliarde lei reprezintă energie termică livrată și neplătită, iar restul – dobânzi de întârziere. Datoriile s-au acumulat din cauza faptului că Primăria Capitalei are restanțe mari la achitarea către RADET a subvențiilor la prețul gigacaloriei livrate populației.

PwC: Ajutoarele de stat în cinematografie ar crește producția de filme de până la 5 ori și ar crea 4.000 noi locuri de muncă CITEȘTE ȘI PwC: Ajutoarele de stat în cinematografie ar crește producția de filme de până la 5 ori și ar crea 4.000 noi locuri de muncă

În decembrie 2015, Profit.ro a scris în exclusivitate că ELCEN a decis să ipotecheze o serie de active ale companiei din cadrul CET Progresu în favoarea Romgaz, în vederea semnării unei convenții de eșalonare a datoriilor restante ale ELCEN față de producătorul de gaze.

"Determinat de faptul că noi avem datorii la furnizorii de gaze, pentru faptul că nu am încasat debite de la RADET, avem un sechestru începând cu 2 iulie de către Romgaz pentru o datorie de 200 de milioane (de lei - n.r.) un sechestru care, nu vreau să mă gândesc, e pus pe o centrală și nu vreau să-mi aduc aminte că se întâmplă același lucru ca acum câțiva ani când, pentru aceleași datorii pe care ELCEN le avea la furnizorii de gaze, a trebuit să dăm în plată o centrală, Iernut, pentru datorii. Nu vreau să mă gândesc la acest lucru", declara, pe 29 iunie, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, după o întâlnire de la Ministerul Energiei cu ministrul de resort, Victor Grigorescu, și cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

El a adăugat că va cere Romgaz eșalonarea datoriei, în contextul în care vor fi găsite soluții ca și RADET să plătească, la rândul său, datoria către ELCEN. În 2013, Romgaz a preluat de la ELCEN centrala Iernut în contul unei datorii de 653 de milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
cet-uri
cet progresu
romgaz
caldura
apa calda
agent termic
energie termica