Producția de vin a României a scăzut drastic

Economie   
Producția de vin a României a scăzut drastic

Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV).

Cu toate acestea, România reușește să își mențină poziția pe harta mondială a vinului, atât prin suprafața cultivată, cât și prin rolul său în consumul intern. Potrivit OIV, România se numără printre primele zece țări cu cele mai mari suprafețe viticole, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Japonezii au premiat o fabrică din Craiova CITEȘTE ȘI FOTO Japonezii au premiat o fabrică din Craiova

La acest indicator, România ocupă în continuare un loc important în clasamentul global, cu o suprafață totală cultivată cu viță de vie de 187.000 de hectare (din care 8.179 hectare struguri de masă), înregistrând o ușoară creștere a suprafeței față de 2023 (+0,1%). 'Aceasta o plasează pe locul 8 la nivel mondial, depășind țări precum Portugalia, Chile sau Australia.

România se numără printre puținele state membre ale Uniunii Europene care au înregistrat o creștere în 2024, alături de Italia și Grecia, în contextul unui declin generalizat la nivel european', se arată într-un comunicat al Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV)..

Alertă ANPC după verificări în magazine - Cozonaci cu până la 21 de aditivi diferiți. Semne de întrebare legate de sintagma ”tradiționale” și ”de casă” CITEȘTE ȘI Alertă ANPC după verificări în magazine - Cozonaci cu până la 21 de aditivi diferiți. Semne de întrebare legate de sintagma ”tradiționale” și ”de casă”

În ceea ce privește consumul intern, România a înregistrat o scădere de 11,4%, cu un total estimat de 3 milioane hectolitri consumați în 2024. În ciuda acestui declin, consumul se menține cu 4% peste media ultimilor cinci ani, semnalând o relativă reziliență a pieței interne, în pofida presiunilor economice și inflaționiste, au transmis reprezentanții ONVPV.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
vin
struguri