Un cunoscut profesor chinez, specialist în Inginerie auto în una dintre marile universități chineze, susține că trei dintre cele mai cunoscut companii chineze de automobile remarcate ca startup-uri de succes în ultimii ani și cu ambiții importante de extindere la nivel global, nu au nicio șansă să supraviețuiască pe termen scurt.
Profesorul Zhu Xican, de la Școala de Inginerie Auto, din Universitatea Tongji, a făcut o analiză severă a micilor companii auto chineze Xpeng, Nio și Li Auto, care încearcă să determine care este potențialul de dezvoltare a acestora în actualul context extrem de competitiv al industriei.

„În 2024, Li Auto a avut o performanță puternică atât în ceea ce privește veniturile, cât și volumul livrărilor. Deși profitul net a scăzut, este încă cea mai profitabilă companie dintre noile forțe; Xpeng Motors a realizat, de asemenea, o creștere semnificativă a veniturilor și a volumului de livrări, iar pierderile sale s-au redus, dar se confruntă în continuare cu presiunea profitului; deși veniturile și volumul livrărilor NIO au crescut, problema pierderilor este încă proeminentă, iar performanța sa pe piață este relativ slabă”.
Așa sunt descrise pe platforma Tencent News, din China, situațiile celor trei companii în acest moment, în care acestea lansează modele noi, în urma unor investiții puternice în tehnologia cu care echipează mașinile.

Au fost invitați trei experți din China, pentru a face o analiză a celor trei, iar opiniile nu au fost deloc favorabile.
Una dintre cele mai dure analize a fost făcută de profesorul Zhu Xican, care susține că mărcile Nio, Xpeng și Li Auto „au căzut în capcana concurenței omogene”, chiar dacă și-au îmbunătățit eficiența operațională. „Le va fi dificil să concureze cu producătorii consacrați”, mai spune Xican, care le condiționează succesul de „iterații tehnologice revoluționare”.

Printre criticile aduse la adresa acestor companii se numără și încăpățânarea celor de la Nio pe ideea schimbului de baterii, în condițiile apariției autonomiei extinse și a încărcătoarelor rapide. „Dacă schimbarea bateriei nu poate deveni mainstream, se va confrunta cu riscuri strategice”, a apreciat Xican. De asemenea, prețurile modelelor celor trei mărci sunt considerate mari, în raport cu marii concurenți din China, cum este BYD. Și investițiile în sistemele de asistență inteligente sunt considerate vulnerabilități.
„Dacă tehnologia celorlalți va fi mai sofisticată și cu performanțe mai bune decât cea a mărcilor Nio, Xpeng și Li Auto, atunci apocalipsa lor va fi aici”, a mai spus profesorul chinez.
Dar cea mai drastică sentință a fost cea referitoare la tendințele de dezvoltare pe următorii trei ani. „Niciunul nu va rămâne, iar probabilitatea de a putea exista independent este zero”, a concluzionat Zhu Xican.
„Trebuie să se unească, să se reorganizeze și să coopereze cât mai curând posibil. Nu cred că o companie care produce mai puțin de 2 milioane de vehicule pe an va supraviețui, deoarece este prea puțin și costurile lor de cercetare și dezvoltare sunt prea mari. Cu o investiție atât de mare în cercetare și dezvoltare și o producție atât de mică, aștepți să mori”.