Comisia Europeană a impus Guvernului să modifice legislația privatizării în această toamnă, cu argumentul că, în forma actuală, actele normative conțin facilități susceptibile să reprezinte ajutor de stat, și i-a avertizat pe oficialii români, conform unui document obținut de Profit.ro, că vor declanșa o amplă investigație asupra tuturor cazurilor în care au fost acordate aceste facilități, dacă legile nu vor fi modificate.
"În contextul procesului de privatizare a companiilor publice, autoritățile române au elaborat o serie de acte normative care stabilesc cadrul legal pentru desfășurarea acestui proces. Unele dintre prevederile în cauză, aplicabile strict întreprinderilor publice aflate în proces de privatizare, stabilesc condiții derogatorii de la cadrul legal general. Astfel, regimul administrării speciale, scutirile, reducerile sau eșalonările la plata unor obligații sau transferul unor active pot constitui, în anumite condiții, măsuri de natură a favoriza întreprinderile aflate în acest proces în dauna competitorilor acestora", se arată în documentul citat.
Documentul relevă că, în prezent, la nivelul autorităților publice nu există o analiză a incidenței prevederilor naționale cu cele europene în domeniul privatizării și, implicit, nici o propunere de armonizare a acestora cu reglementările comunitare privind ajutorul de stat.
Mai mult, Guvernul admite că întreprinderile de stat reprezintă adesea o pârghie prin care statul intervine pentru a regla deficiențe ale pieței sau pentru atingerea unor obiective de natură socială.
"Pe fondul existenței acestei posibilități, autoritățile publice au tendința de a implementa diverse măsuri care au drept obiectiv crearea unor avantaje întreprinderilor a căror activitate o coordonează", se afirmă în document.
Conducerea Direcției Concurență a Comisiei Europene a venit la București în prima parte a anului, se mai arată în document, pentru a-i avertiza pe guvernanți că trebuie să modifice legislația privatizării, în caz contrar fiind posibilă declanșarea unor investigații ale Comisiei Europene împotriva statului român pentru încălcarea prevederilor comunitare.
Legile care sunt în prezent analizate în vederea unor modificări sunt OUG 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, Legea 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării și OUG 52/2001 de accelerare și finalizare a procesului de privatizare a societăților comerciale din turism.
Legile respective asigură, printre altele, despăgubirea investitorului pentru prejudicii suferite ca urmare a stabilirii în sarcina societății preluate a unor obligații generate de poluarea mediului din activități trecute, care nu au fost dezvăluite acestuia, acordarea de garanții cumpărătorului pentru daune cauzate acestuia prin faptul că societatea trebuie să suporte pierderi ca rezultat al unor acte, fapte și operațiuni care nu au fost dezvăluite și nici nu puteau fi cunoscute de către cumpărător sau repararea prejudiciilor cauzate cumpărătorilor prin executarea unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile care obligă la restituirea în natură către foștii proprietari a bunurilor imobile preluate de stat.
În documentul obținut de Profit.ro se mai precizează că deadline-ul propus pentru finalizarea unui proiect de act normativ care să modifice legislația actuală în domeniul privatizării prin armonizarea acesteia cu reglementările comunitare în materie de ajutor de stat este luna aceasta, proiectul de act normativ respectiv urmând să fie promovat în procedură de urgență.