Demonstrație de forță a unui secretar de stat în Energie chiar în sediul Electrica SA: Nu mă voi lăsa cumpărat de diverse grupuri de interese

Demonstrație de forță a unui secretar de stat în Energie chiar în sediul Electrica SA: Nu mă voi lăsa cumpărat de diverse grupuri de interese
scris 10 sep 2015

Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, a acuzat public lipsa de investiții a companiilor din domeniu, care afectează siguranța în aprovizionare și calitatea serviciilor oferite consumatorilor, declarând că nu se va lăsa cumpărat de "diverse grupuri de interese care căpușează sistemul energetic" și că statul, prin Ministerul Energiei, "nu se va lăsa intimidat să închidă ochii la partea de performanță".

Declarațiile au fost făcute joi, chiar la sediul central al Electrica SA, la o conferință pe teme energetice organizată de ziarul Bursa.

Urmărește-ne și pe Google News

Asta în condițiile în care, cu o zi în urmă, AGA de la Electrica, dominată de statul român, prin Ministerul Energiei, a respins planul de administrare al societății propus de Consiliul de Administrație. În replică, CA-ul companiei a făcut publică o scrisoare adresată în august ministrului Energiei, Andrei Gerea, în care membrii CA îi atrăgeau atenția ministrului că reprezentanții ministerului vor să controleze Consiliul și se implică în numirea șefilor filialelor Electrica SA, ceea ce contravine actului constitutiv al societății.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În ultima săptămână, mai multe voci din piață au susținut că secretarul de stat Bogdan Badea, alături de mai multe persoane conectate politic, ar viza funcții importante de conducere în cadrul Electrica SA și al filialelor sale, cu sprijinul ministrului Andrei Gerea. Joi, Badea a negat că ar avea o astfel de intenție.

"Nu mă voi lăsa cumpărat de diverse grupuri de interese care căpușează sectorul energetic. Nu ne vom lăsa intimidați să închidem ochii la partea de performanță (a companiilor din energie – n.r.) ", a declarat Badea, la conferința desfășurată în sediul central al Electrica. Badea a refuzat să spună despre ce grupuri de interese este vorba și ce companii fac parte din acestea, afirmând doar că acest lucruri pot fi sesizate din diversele luări publice de poziție pe subiecte de interes din domeniul energetic.

Bogdan Badea este, din aprilie 2015, membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus în această poziție de către Ministerul Energiei. În perioada august 2007 - martie 2009, Badea a fost director de strategie și dezvoltare la Electrica SA, fiind concomitent și membru în Consiliile de Administrație de la Enel Energie Muntenia și Enel Energie SA. Între iunie 2009 și iunie 2013, Bogdan Badea a fost administrator al BNB Renewables Consulting, firmă de consultanță specializată în proiecte din sectorul energiei regenerabile.

Bogdan Badea a arătat că distribuitorii de energie electrică trebuie să-și rezolve problemele existente la rețelele de distribuție și să investească în linii noi, menționând că mulți consumatori rămân fără curent electric și că încă zone neelectrificate în România.

Badea a mai declarat că există derapaje în multe companii din sectorul energetic, unele dintre ele făcând profit din inerție, indiferent de calitatea managementului, și a adăugat că este nevoie de investiții, pentru securitatea aprovizionării cu energie și siguranța funcționării sistemului energetic național.

Prin listarea la Bursă a Electrica SA de anul trecut, statul român, prin Ministerul Energiei, a renunțat la calitatea de acționar unic al companiei, rămânând cu o participație de 48,78% la capitalul social al Electrica. În urma listării, Electrica SA a obținut circa 500 milioane euro, resurse care ar trebui utilizate pentru investiții în dezvoltarea rețelei de distribuție de energie electrică. Compania dispune de lichidități de circa 630 milioane euro și are programate investiții de peste 2,8 miliarde lei în perioada 2015 – 2018, potrivit programului de cheltuieli de capital aprobat de ANRE.

În AGA de miercuri de la Electrica SA, acționarii au supus la vot aprobarea planului de administrare al societății, precum și contractele administratorilor companiei, inclusiv obiectivele și criteriile de performanță, precum și sistemul de remunerare al acestora. Toate aceste propuneri au fost respinse prin vot de către acționari, la inițiativa acționarului principal, Ministerului Energiei. BERD, care controlează 8,65% din capitalul Electrica SA, și alți acționari minoritari, au votat pentru.

Secretarul de stat Bogdan Badea a mai declarat că criteriile de performanță pentru CA-urile și managerii companiilor din energie nu trebuie să vizeze indicatori exclusiv financiari, ci și tehnici, legați de investiții și de calitatea serviciilor oferite consumatorilor. "Vrem criterii de performanță clare, cuantificabile", a arătat Badea.

El a reluat ideea creării unui "campion național" în domeniul energetic. "Întotdeauna ne-am dorit o companie națională puternică, capabilă să intre într-o competiție reală cu jucătorii mari de la nivel mondial. Am fost la un pas, dar nu s-a reușit, inclusiv din motive politice. Trebuie să reluăm această soluție", a spus Badea.

Ideea creării unui gigant energetic național, prin comasarea diverselor active deținute de stat în domeniul energiei, a fost vehiculată de mai multe ori în trecut, inclusiv de fostul ministru delegat pentru Energie Constantin Niță (PSD). De exemplu, în 2013, în mandatul de ministru al lui Niță, PSD a elaborat un proiect de lege privind înființarea “Fondului Român de Investiții Strategice în Energie și Resurse Energetice”. 

La finalul săptămânii trecute, Ministerul Energiei a publicat un proiect de OUG potrivit căruia va putea înființa societăți cu capital de stat, va putea participa cu capital la companii deja existente sau nou înființate și va putea contribui la majorarea capitalului social al societăților la care exercită, în numele statului, calitatea de acționar, finanțarea acestor activități urmând să fie asigurată din bugetul de venituri și cheltuieli aferent activității de privatizare a Ministerului.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arată că măsura este necesară și pentru înființarea unei companii de stat care să participe, alături de Rompetrol, la constituirea unui fond de investiții care să investească în proiecte din domeniul energetic din România, așa cum s-a convenit prin Memorandumul de înțelegere încheiat între statul român și Rompetrol Grup, aprobat prin HG anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
electrica sa
distribuitori energie electrica