Moștenitoarea litigiilor Electrica cere companiei despăgubiri de 1,3 mld. euro pentru nesupravegherea post-privatizare a cumpărătorilor filialelor sale

Moștenitoarea litigiilor Electrica cere companiei despăgubiri de 1,3 mld. euro pentru nesupravegherea post-privatizare a cumpărătorilor filialelor sale
scris 9 sep 2015

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE), la acționar unic este statul, prin Ministerul Energiei, și care a moștenit participațiile Electrica SA la filialele sale de distribuție, inclusiv litigiile inițiate de Electrica împotriva cumpărătorilor participațiilor majoritare la respectivele filiale, a cerut Electrica SA daune totale de circa 1,3 miliarde euro pentru neurmărirea îndeplinirii obligațiilor post-privatizare de către respectivii cumpărători.

Prin listarea la Bursă a Electrica SA de anul trecut, statul român, prin Ministerul Energiei, a renunțat la calitatea de acționar unic al companiei, rămânând cu o participație de 48,78% la capitalul social al Electrica.

Urmărește-ne și pe Google News

"Electrica a primit de la SAPE o notificare prin care se susține existența unor așa-zise prejudicii care ar fi fost cauzate prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligațiilor post-privatizare asumate de către investitorii care au dobândit acțiuni la societățile privatizate cu privire la care Electrica a acționat în calitate de vânzător, astfel cum aceste obligații rezultau din respectivele contracte de privatizare, precum și necomunicarea unor documente solicitate de SAPE în vederea identificării persoanelor fizice responsabile (identificate generic)", se spune într-o informare remisă, miercuri, de Electrica SA Bursei de Valori București (BVB).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Miercuri are loc și AGA de la Electrica SA, în care se discută aprobarea planului de administrare al societății, precum și contractele administratorilor companiei, inclusiv obiectivele și criteriile de performanță, precum și sistemul de remunerare al acestora.

Electrica a inițiat discuțíi cu SAPE pentru a clarifica solicitările acesteia din urmă de a i se plăti sume în cuantum de 304.886.966,8 lei, 1.347.420.170 dolari și 45.857.677,1 euro, se arată în informarea transmisă de Electrica Bursei.

"În baza informațiilor disponibile în acest moment, Electrica consideră că solicitarea SAPE este nerezonabilă și neîntemeiată, SAPE având calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica", arată Electrica SA, în documentul citat.

Electrica notează că, la acest moment, nu are cunoștință despre nicio acțiune, procedură sau măsură legală inițiată de SAPE împotriva sa.

SAPE a fost înființată anul trecut prin divizarea parțială a Electrica SA și cuprinde participațiile minoritare ale Electrica SA la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuție, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri și Hidro Tarnița.

SAPE a moștenit și litigiile dintre Electrica SA și cumpărătorii participațiilor majoritare la filialele de distribuție ale Electrica SA, respectiv Enel, E.ON și CEZ, care au ca obiect tocmai neîndeplinirea de către aceștia a obligațiilor post-privatizare asumate, în special a celor referitoare la investițiile în dezvoltarea companiilor preluate. Litigiile provin din perioada în care Electrica SA era controlată integral de statul român.

La începutul lunii august, Ministerul Energiei a numit un nou director general la SAPE, în persoana lui Ion Adrian Moldoveanu, membru al Partidului Liberal Reformator, ca și ministrul Energiei, Andrei Gerea. Moldoveanu a fost numit în urma demisiei fostului director general Dan Agrișan.

În două rapoarte anuale succesive ale Curții de Conturi, pe 2011 și 2012, instituția arată că cele trei companii nu și-au îndeplinit obligațiile investiționale asumate prin contractele de privatizare, dar și că statul român nu a urmărit respectarea contractelor de privatizare a filialelor regionale de distribuție ale Electrica SA, consecința fiind că nu a încasat dividendele care i se cuveneau din profiturile consemnate de societățile respective până la transferul către cumpărători al drepturilor de proprietate asupra acțiunilor vândute.

În plus, Curtea de Conturi susține că statul nu a aplicat penalitățile prevăzute în contractele de privatizare pentru nerespectarea de către cumpărători a unor clauze contractuale, precizând că a sesizat organele de cercetare penală, faptele constatate prezentând indicii de încălcare a legii penale.

În aprilie anul acesta, Tribunalul Arbitral din Paris a decis că CEZ nu a respectat două dintre cele mai importante obligații pe care și le-a asumat la privatizarea Electrica Oltenia și a obligat grupul ceh la plata unor daune de 5,7 milioane euro.

SAPE ceruse, însă, în acest proces, ca grupul CEZ să plătească daune de peste 81 milioane de euro pentru nerealizarea unor obligații din acordurile de privatizare din 2005 și 2009, prin care CEZ a cumpărat compania de distribuție Electrica Oltenia.

Tribunalul Arbitral a considerat ca neîndeplinite două obligații asumate de cehi. Una dintre ele se referea la angajamentul de a investi suma de 103,6 milioane euro în modernizarea și dezvoltarea activității Electrica Oltenia, așa cum se angajaseră prin contractul de privatizare. Tribunalul a mai decis că CEZ nu a îndeplinit indicatorii din planul de afaceri inițial al Electrica Oltenia, document care a stat la baza selectării CEZ ca investitor strategic al Electrica Oltenia. Planul urma să fie pus în aplicare în termen de 5 ani de la privatizare, dar CEZ a invocat că respectarea acestuia nu este obligatorie.

În septembrie anul trecut, SAPE a deschis o acțiune la Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Paris împotriva grupului energetic italian Enel, solicitând plata a 521,58 milioane de euro drept despăgubiri pentru neîndeplinirea de către italieni a obligației, asumate prin contractul de privatizare, de a cumpăra un pachet de 13,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
sape
enel
cez
e.on
electrica filiale de distributie