13 constructori și proiectanți se luptă pentru restaurarea Cazinoului din Constanța, o afacere de 7 milioane euro

13 constructori și proiectanți se luptă pentru restaurarea Cazinoului din Constanța, o afacere de 7 milioane euro
scris 12 aug 2016

13 constructori și proiectanți, unii dintre aceștia formând asocieri, se luptă pentru a obține de la Compania Națională de Investiții contractul de  restaurare și consolidare a Cazinoului din Constanța, o afacere de peste 7 milioane de euro. La acest moment, cazinoul, emblemă a orașului de pe malul Mării Negre și inclus pe lista monumentelor istorice, este în paragină.

Anterior, Guvernul a mai încercat să găsească un constructor pentru aceste lucrări, dar licitația precedentă, lansată în urmă cu un an, a fost blocată de contestații.

Urmărește-ne și pe Google News

Acum, ofertele au fost depuse de Techbau SPA, Consorzio Satbile EBG și asocierile formate din Construcții Unu, Coral și UBC Inginerie, Corint, General Game și Crindesign Proiect, Euromateria, Imera și Aduro Impex, respectiv Euras și Polarh Design.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un document guvernamental prezentat în luna mai de Profit ro relevă că o primă licitație pentru acest contract a fost organizată în vara anului trecut, fiind însă blocată și eșuând din cauza contestațiilor.

SUA: Statul român a împiedicat grupuri religioase să primească înapoi proprietățile confiscate de comuniști CITEȘTE ȘI SUA: Statul român a împiedicat grupuri religioase să primească înapoi proprietățile confiscate de comuniști

Atunci, licitația a fost suspendată fiind solicitate clarificări suplimentare de către asocierea Aedificia Carpați - Polarh Design și asociarea Euromateria-Rico-Princer, fiind admisă contestația celei de-a doua asocieri. Aceasta a modificat însă documentele de calificare, respectiv specialiștii propuși inițial, fapt ce a determinat comisia de evaluare să respingă oferta ca inacceptabilă. Asocierea de firme a contestat decizia și a ajuns în instanță, la Curtea de Apel, unde a câștigat împotriva statului, la finele anului trecut.

Oferta a fost reevaluată și declarată admisibilă, până s-a ajuns la analiza componentei tehnico-economice, unde a fost constatat că ofertantul nu a respectat documentația tehnică postată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, respectiv nu a ținut cont de clarificările urcate în sistem și a omis astfel cotarea unor categorii de lucrări. În aceste condiții, oferta a fost declarată din nou neconformă, în luna februarie.

Din nou, asocierea Euromateria-Rico-Princer a formulat contestație, respinsă însă, ceea ce a condus la anularea licitației.

Cazinoul din Constanța, în suprafață la sol de 1.598 metri pătrați, a fost construit în intervalul 1903 - 1911 (inaugurat fiind în 1910, înainte de ultimele retușuri), după planurile arhitectului Daniel Renard, român de origine elvețiană, iar infrastructura clădirii a fost încredințată spre proiectare și execuție Direcției Construcției Portului, al cărui director era inginerul Anghel Saligny.

La momentul inaugurării, presa locală a criticat atât durata mare a lucrărilor, cât și aspectul cazinoului, ridicat cu sprijinul regelui Carol I, cazinou pe care ziarul Conservatorul îl descria ca o "matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane", care, din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasă foarte mult de dorit, din cauza completei asimetrii și amestecului babilonic al stilurilor, reprezentând "un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust". În timp, cazinoul a devenit însă un simbol al orașului Constanța.

Consolidări structurale au mai fost efectuate în regimul Ceaușescu, în 1983 - 1987, inclusiv cu refacerea finisajelor și a decorațiilor, iar în ultimii 20 de ani au fost executate doar unele reparații, dar de fiecare dată limitat la o zonă de construcție, fără să fie reglate unitar problemele structurale ale clădirii.

viewscnt
Afla mai multe despre
constanta
cazinou
licitatie
restaurare
consolidare
ofertanti