FOTO Dumitru Creștin revine pe piața imobiliară, după planul de exit. Primele detalii despre proiectul planificat în locul fostei fabrici IRMEB din Vitan

Real Estate&Construcții   
FOTO Dumitru Creștin revine pe piața imobiliară, după planul de exit. Primele detalii despre proiectul planificat în locul fostei fabrici IRMEB din Vitan

Omul de afaceri Dumitru Creștin (65 de ani), unul dintre acționarii producătorului de conserve Scandia Sibiu, a planificat dezvoltarea a 590 de apartamente și spații comerciale în locul fostelor hale IRMEB de peste drum de Parcul Natural Văcărești, după ce a anunțat că vrea să își vândă divizia imobiliară, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania Daim Imobiliara, controlată de familia Creștin, a finalizat primele detalii concrete despre planul de dezvoltare pe care îl are pentru terenul de pe Calea Vitan, nr. 291.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Gigantul Qualicaps, deținut de familia miliardarului Edouard Roquette, extinde investiția din România CITEȘTE ȘI FOTO Gigantul Qualicaps, deținut de familia miliardarului Edouard Roquette, extinde investiția din România

După ce terenul de circa 12.500 de metri pătrați al fostei fabrici IRMEB a fost curățat de vechile hale în 2022, acum se intenționează construcția în loc a unui ansamblu rezidențială format din 5 clădiri cu înălțimi diferite.

Planul familiei Creștin prevede construcția unui imobil dedicat exclusiv spațiilor comerciale, a unui bloc cu 10 etaje cu magazine la parter și a încă 3 blocuri cu 5, 6 și 11 etaje ce vor avea în total 590 de apartamente.

FOTO Dan Șucu și Redport lansează un proiect imobiliar în estul Capitalei, investiție de 50 de milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Dan Șucu și Redport lansează un proiect imobiliar în estul Capitalei, investiție de 50 de milioane de euro

Toate clădirile vor avea câte două niveluri subterane dedicate parcărilor. Mai exact, sunt gândite 616 locuri de parcare subterane și 19 supraterane.

Scandia Food a anunțat în vara anului 2023 că vrea să vândă divizia imobiliară a grupului, care gestiona 3 proiecte în Sibiu (Morilor, Frigoriferului și Cristian) și unul în București, cel de pe Calea Vitan.

VIDEO Kesz se extinde cu fabrică în România, având finanțarea Ungariei CITEȘTE ȘI VIDEO Kesz se extinde cu fabrică în România, având finanțarea Ungariei

„Dorința de a înstrăina divizia de imobiliare a venit ca urmare a lipsei de timp și resurse pe care aceste proiecte le necesită“, a declarat atunci Andrei Ursulescu, directorul general al Scandia Food.

Totuși, grupul a revenit asupra deciziei și și-a reafirmat interesul față de piața imobiliară prin lansarea unei noi divizii, denumită Scandia Română Development, care a anunțat la începutul acestui an că va începe construcția proiectului rezidențial de pe strada Frigoriferului, din Sibiu. Ansamblul, denumit Mestecenilor Residence, are proiectate 516 apartamente ce vor fi construite în 4 faze.

Contactați de Profit.ro pentru detalii despre planul pe care îl au pentru proiectul din București, reprezentanții grupului Scandia nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

EXCLUSIV FOTO Familia Ion își extinde investițiile în hoteluri. A deschis un hotel de 4 stele și are în lucru încă două CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Ion își extinde investițiile în hoteluri. A deschis un hotel de 4 stele și are în lucru încă două

Daim Imobiliara a intrat în posesia producătorului de aparatură și instrumente de măsură IRMEB din cartierul bucureștean Vitan în 2012 printr-un proces de fuziune. Fabrica IRMEB a fost înființată în 1995 prin reorganizarea centrului de microproducție ICEMENERG București, o subunitate din cadrul Regiei Autonome de Electricitate Renel
.
Dumitru Creștin este familiar cu investițiile imobiliare, însă acesta ar fi cel mai amplu proiect al său, dacă nu va vinde terenul alături de proiect.

El deține un complex de vile pe strada Johannes Kepler, din cartierul Tei, unde își are reședința și unde au sediul social o parte dintre firmele sale.

Creștin este asociat cu omul de afaceri Radu Dimofte în clădirea de birouri Aviatorilor 47, din centrul Capitalei. De asemenea, până în 2015, Dumitru Creștin a fost partener de afaceri cu Ion Țiriac în proiectul de birouri Țiriac Tower, din centrul Bucureștiului.

Scandia Food și-a anunțat intrarea pe piața imobiliară în 2019 cu un proiect de peste 30 de milioane de euro ce trebuia să aducă 600 de apartamente pe platforma logistică a vechii fabrici Scandia, de pe strada Morilor din Sibiu. Deocamdată, proiectul nu a fost demarat.

EXCLUSIV FOTO Una dintre cele mai puternice afaceri germane investește în propriul spațiu în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Una dintre cele mai puternice afaceri germane investește în propriul spațiu în România

Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București.

Cele mai cunoscute exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari.

De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București.

Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Cesarom, Romcarton, Romprim, Textile Dacia, Laromet, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Semănătoarea, Ventilatorul, Rocar, Helitube, fabrica de bere Grivița, fabrica de ulei Muntenia și fabrica de mobilă Artemob.

Aproximativ 18.000 de noi locuințe ar putea fi livrate în București și împrejurimi în 2025, potrivit unui raport de piață realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania. Acest nivel este la fel de redus ca cel înregistrat în 2024, când în regiunea Bucureștiului a fost livrat cel mai mic număr de locuințe din ultimii cinci ani.

Aproape 17.000 de case și apartamente au fost finalizate în 2024 în București și Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în scădere cu 19,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2023.

EXCLUSIV FOTO Celebrul 2 Cocoși, transformat în apartamente de familia lui Cristi Borcea. Cum arată și cât costă locuințele construite alături de familia Ion în locul restaurantului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Celebrul 2 Cocoși, transformat în apartamente de familia lui Cristi Borcea. Cum arată și cât costă locuințele construite alături de familia Ion în locul restaurantului

Adițional acestei scăderi semnificative de livrări se înregistrează și o reducere drastică a ofertei noi aflate în dezvoltare pe termen mediu, conform datelor SVN. Astfel, doar 6.600 de locuințe sunt în diferite stadii de dezvoltare în prezent în regiunea Bucureștiului, cu termene de livrare estimate pentru 2026 și 2027, comparativ cu începutul anului trecut, când circa 11.300 de unități rezidențiale erau în construcție, cu termene de finalizare estimate pentru 2025 și 2026.

Practic, următorii ani ar putea aduce un volum și mai redus de locuințe noi.

Cele mai multe locuințe care ar urma să fie finalizate în 2025 în București și împrejurimi, adică aproximativ 48,6% din oferta nouă, se adresează segmentului mass market.

Locuințele care țintesc segmentul middle market vor deține o pondere estimată la circa 44,7%, în creștere de la aproximativ 36,4% în 2023.

Concomitent, proiectele premium și de lux vor deține o cotă de aproximativ 6,7% din oferta nouă.

 
Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
dumitru crestin
scandia food
irmeb