O companie cu profil industrial feroviar, iar mai demult și petrolier, din România, înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea, este cedată în proporție de 76% de proprietarul francez - din același domeniu și încă și mai vechi, care o preluase în urmă cu aproape un deceniu - către o firmă de transport pe calea ferată din Ungaria, reprezentată de un fost manager de top din grupul Grampet al omului de afaceri Gruia Stoica, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Societatea Petroutilaj-3DRD, din comuna prahoveană Poiana Câmpina, specializată în mentenanță și reparații de material rulant constând în locomotive, automotoare și vagoane de tren, precum și în proiectare, design și inginerie feroviară, a fost controlată până de curând aproape 100% de grupul francez Compagnie de Chemins de Fer Départementaux SA, listat la bursa europeană Euronext.

Compania românească este fondată în 1899 și a fost multă vreme uzina de reparații a societății petroliere Astra Română.
În timp, și-a extins activitatea și în sectorul feroviar. Petroutilaj a fost naționalizată în 1948, iar în 2002 a fost privatizată, fiind cumpărată de Asociația Salariaților din întreprindere și totodată cotată pe platforma Rasdaq a Bursei de Valori București (BVB).

Locomotivă-tractor de la Petroutilaj. Sursă foto: CFD
După câțiva ani, însă, în 2008, a intrat în insolvență, deși principalul client era Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

Planul de reorganizare și plată a datoriilor, aprobat în 2012, a eșuat, astfel că, în 2016, compania a intrat în faliment.

În consecință, Petroutilaj a fost delistată de pe Rasdaq în 2015, iar cel mai important activ, platforma Secției Material Rulant și Utilaje Grele (MRUG) din întreprindere, constând în teren de aproape 8 hectare și construcțiile industriale de pe el, a fost cumpărat la licitație în 2016, cu circa 3,5 milioane lei, de subsidiara locală de proiectare a Compagnie de Chemins de Fer Départementaux SA, înființată în 2001.
Vechea societate Petroutilaj a fost dizolvată, iar cumpărătorul platformei MRUG a fost redenumit Petroutilaj-3DRD, acesta preluând și un număr de 55 de salariați, din totalul de 113, potrivit termene.ro.

Incinta platformei industriale Petroutilaj, 2012. Sursă foto: captură YouTube

Grupul francez Compagnie de Chemins de Fer Départementaux SA a fost înființat în 1881, pentru construirea și exploatarea de linii de cale ferată.
În prezent, se ocupă atât cu construirea, repararea și întreținerea de material feroviar, cât și cu operarea de linii ferate concesionate de statul francez.
Peste 30% din capitalul companiei se află în posesia familiei Coincy, care asigură și managementul.
Cel mai mare acționar este Guyonne de Coincy (25,76%), iar președinte și CEO este Vivien de Coincy.
Locomotivă de tip corsican din patrimoniul CFD, secolul XIX. Sursă foto: CFD
Potrivit celor mai recente date disponibile, în 2023, la nivel de grup, Compagnie de Chemins de Fer Départementaux SA a avut o cifră de afaceri consolidată de aproape 18 milioane de euro.
Societatea-holding a înregistrat rulaj de 1,75 milioane euro și profit net de peste 973.000 euro.
Grupul mai are subsidiare de operare de linii de cale ferată, software și automatizare feroviară, instrumente de măsură și logistică feroviară.

În același an 2023, compania românească Petroutilaj-3DRD a consemnat pierderi de peste 160.000 euro, la o cifră de afaceri de 1,52 milioane euro și cu un efectiv mediu de 55 de angajați.
″Pierderea Petroutilaj-3DRD a scăzut comparativ cu anul precedent. Activitatea de reparații este încă deficitară și necesită o reorganizare temeinică a fabricii, pentru a atinge reperele de productivitate necesare, într-un business cu marje scăzute. Este nevoie de proiecte cu valoare adăugată mai mare și de demonstrarea capacității noastre de inovare (...).
Continuăm planul inițiat anul trecut, de transformare a fabricii, pentru a o face independentă financiar, pe baza pieței sale interne. În ciuda cererii locale relativ puternice, credem că exercițiul financiar 2024 va fi în continuare deficitar, având în vedere nivelul încă insuficient de productivitate″, se menționează în raportul pe 2023 al Compagnie de Chemins de Fer Départementaux SA (CFD).

Acum s-a convenit ca francezii să cedeze 76% din capitalul Petroutilaj-3DRD către firma de transport Train Europe Kft din Ungaria. Schimbarea de acționariat nu a fost încă înregistrată la ONRC.
CFD a cedat către Train Europe 76% din părțile sociale deținute la societatea Petroutilaj-3DRD, în baza unui acord de cesiune finalizat în ianuarie 2025. Grație amprentei sale regionale, Train Europe reia exploatarea amplasamentului și are în vedere dezvoltarea sa. CFD se va concentra pe fabricarea de material rulant feroviar nou, care va putea fi produs la uzina Petroutilaj.

Platforma industrială Petroutilaj. Sursă foto: CFD
Cumpărătorul care preia 76% din Petroutilaj a fost reprezentat în cadrul tranzacției de către Călin Grațian, fostul vicepreședinte al grupului Grampet, care a devenit cu această ocazie și unul dintre administratorii Petroutilaj-3DRD.
Train Europe Kft a numit și un al doilea administrator la compania românească, în persoana lui Marian Stoica, care a activat și el în trecut în cadrul Grampet, potrivit datelor publice disponibile.
Al treilea administrator al Petroutilaj, din partea acționarului minoritar francez, este Mathieu Tampé, vice-CEO-ul CFD.
Train Europe KfT a fost înființată în 2013 în Ungaria, sub denumirea Hungarian Railway Kft, actuala denumire datând din decembrie 2019, iar licența de operator feroviar din prezent – din 2023.
Compania maghiară și-a înființat în vara aceluiași an o sucursală la Craiova, care are contract de acces la infrastructura feroviară românească administrată de CFR.
Conform datelor registrului comercial din Ungaria, Train Europe KfT a avut în 2023 un rulaj de circa 560.000 euro.

Grupul Grampet deține încă din 2005 o subsidiară de transport feroviar în Ungaria, denumită Train Hungary Maganvasut Kft, cu cifră de afaceri de peste 34 milioane euro în 2023.
Aceasta a fost condusă până în aprilie 2024 de către Călin Grațian, actualmente reprezentant Train Europe Kft și administrator al Petroutilaj. Grampet a anunțat atunci că a fost demis, însă Grațian a spus că și-a dat demisia.
În 2019, compania maghiară a lui Gruia Stoica a anunțat lansarea unui nou concept de transport feroviar de marfă, denumit ″Train Europe″, operat cu locomotive Siemens Vectron MS.
″(…) noile locomotive Siemens Vectron tip A17, în 4 sisteme, din parcul Train Hungary Maganvasut Kft Budapesta (THU) sunt vopsite și adaptate schemei Train Europe în cadrul uzinei Reloc Craiova. Locomotivele sunt certificate pentru Germania, Austria, Slovacia, România, Slovenia, Polonia, Cehia, Ungaria și Croația, fiind programate pentru a opera în Ungaria, Slovenia și Austria. Seria de locomotive este destinată realizării interoperabilității traficului feroviar intre Slovenia (3kV) – Austria (15kV) și Ungaria (25 kV). Mai mult, în Ungaria și Croația THU este lider de piață, iar din iunie (2019 – n.r.) urmează să opereze și în Slovenia. Practic, ″Train Europe″ este un nou concept de trafic feroviar prin care se va realiza legătura între sucursalele Train Hungary Budapest – Zagreb – Lublijana, fără schimb de locomotive în stațiile de frontieră″, a fost anunțat atunci.
Asta a dus la un litigiu inițiat de Train Europe Kft, având ca obiect dreptul de utilizare a mărcii și a website-ului cu denumirea ″Train Europe″ și soluționat în ianuarie anul acesta în favoarea, companiei din grupul Grampet, Train Hungary Maganvasut Kft.