Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 156,44 miliarde lei la finalul lunii decembrie 2024, în creștere cu 19% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, potrivit raportului privind evoluția sistemului de pensii private în anul 2024, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Raportat la luna iunie 2024, activele totale ale fondurilor de pensii private au crescut cu 5,3%.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Astfel, la finalul anului 2024, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active în cuantum de 150,88 miliarde lei, cu 19% mai mult față de luna decembrie a anului anterior, scrie Agerpres.
Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au cumulat active în valoare de 5,55 miliarde de lei, cu 17% mai mult față de aceeași perioadă a anului anterior. Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au înregistrat un nivel de 9,06%, la finalul lunii decembrie 2024.
Instrumentele financiare din portofoliile fondurilor de pensii private care se tranzacționează pe piețe financiare sunt evaluate prin marcare la piață, indiferent de perioada de timp pentru care sunt prevăzute a fi deținute în portofolii. În această situație, evoluția valorii unitare a activului net a fondurilor de pensii private poate cuprinde pe termen scurt potențiale episoade de volatilitate, fiind influențată de acestea. Cu toate acestea, orizontul investițional al fondurilor de pensii private este unul pe termen lung, fondurile demonstrând o bună reziliență în urma șocurilor care au afectat piețele financiare în trecut, susține ASF.
La 31 decembrie 2024, erau înscriși 9,12 milioane participanți la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul anului precedent fiind înregistrați un număr de 8,86 milioane participanți. Numărul participanților din sistemul pensiilor administrate privat a fost de 8,29 milioane persoane, față de 8,15 milioane persoane înregistrate în luna decembrie a anului 2023, iar numărul de participanți înregistrați în sistemul pensiilor facultative a fost de 833.000 de persoane, comparativ cu 710.800 de persoane înregistrate la 31 decembrie 2023.
Politica investițională din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private continuă să fie concentrată pe piața financiară locală, ponderea investițiilor în instrumente cu venit fix reprezentând 72% din totalul portofoliului investițional al fondurilor de pensii private. La finalul lunii decembrie 2024, un procent de 23% a fost investit în acțiuni.