Sistemul de pensii private din România atinge noi maxime istorice

Pensii Și Fonduri mutuale   
Sistemul de pensii private din România atinge noi maxime istorice

Sistemul de pensii private din România continuă să atingă noi maxime istorice, în 2025.

Activele totale ale fondurilor de pensii private au depășit pragul de 160 de miliarde de lei în luna februarie 2025, echivalentul a peste 9% din PIB.

„Performanța consemnată de fondurile de pensii private confirmă soliditatea și importanța acestui sistem pentru piața financiară și pentru economia românească în ansamblu. Creșterea constantă înregistrată de fondurile de pensii private demonstrează, totodată, încrederea participanților și eficiența unui sistem bine reglementat și atent supravegheat“, a declarat Alexandru Petrescu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

Urmărește-ne și pe Google News
2Performant Network încheie anul 2024 cu pierderi. Promite accelerarea creșterii pentru 2025 CITEȘTE ȘI 2Performant Network încheie anul 2024 cu pierderi. Promite accelerarea creșterii pentru 2025

Anul 2024 a fost cel mai performant an din istoria de 16 ani a sistemului de pensii private - cu o creștere semnificativă a activelor și a randamentelor, consolidând încrederea în acest mecanism de economisire pe termen lung și oferind stabilitate financiară pentru milioane de români.

Valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii (Pilonul II – pensii administrate privat și Pilonul III – pensii facultative) a ajuns la finalul anului 2024 la 156,4 miliarde de lei, în creștere cu 19% față de sfârșitul anului 2023 și cu peste 56% comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Față de nivelul consemnat la finalul anului 2020, valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii a înregistrat o dublare.

„Ritmul de creștere a activelor fondurilor de pensii private indică un ciclu de dublare la fiecare cinci ani, reflectând o evoluție solidă și sustenabilă. Începând cu anul 2018, această tendință s-a menținut constant, confirmând maturizarea progresivă a sistemului. Chiar și în contextul crizei sanitare COVID-19, sectorul a demonstrat o reziliență semnificativă, înregistrând un termen rapid de recuperare. De altfel, capacitatea de adaptare și revenire la un trend ascendent subliniază stabilitatea pieței și rolul său în sistemul financiar“, a declarat Daniel Armeanu, Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară și coordonator al sectorului de pensii private.

Valoarea activelor totale a depășit în 2024 pragul de 9% din Produsul Intern Brut. Totodată, numărul participanților la sistemul de pensii private a ajuns la 9,12 milioane de persoane la finalul anului trecut.

Rata medie ponderată de rentabilitate a fost în decembrie 2024  de 6,19% pentru fondurile Pilonul II și de 5,78% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc ridicat, respectiv 4,65% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii private
asf